Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjedeća odbojka

Osam ekipa na 23. međunarodnom turniru “Sarajevo Open”, Fantomi brane titulu

turnir sarajevo open sjedeca odbojka
Foto: Fena

Fantomi pozivaju građane Sarajeva da dođu na finalnu utakmicu koja se igra u nedjelju, 2. juna u 14 sati i podrže evropske prvake, saopćeno je iz OKI Fantomi

Utakmicama njemačkog prvaka, ekipe Bayer Leverkusena i prvaka Hrvatske, ekipe Hrabri, te Fantoma i Hvidre iz Osijeka u subotu, 1. juna počinje 23. po redu Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci “Sarajevo Open 2024“.

Prve utakmice igraju se u 10 sati u dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu.

Mirzet Duran, kapiten OKI “Fantoma“ i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci ocjenjuje kako je sezona bila izuzetno teška, ali da su igrači zdravi i u formi.

-Sve osim prvog mjesta bi značilo neuspjeh. Svjesni smo da dolaze jake ekipe, prvaci država, osvajač Eurolige, ali mi obećavamo kvalitetne utakmice i odbranu titule ovog turnira – kaže Duran.

I trener Fantoma, Sead Mršo, kaže da je prvo mjesto imperativ, te da je sve spremno za takmičenje.

-Mi imamo snage osvojiti prvo mjesto i na ovom turniru i to ćemo i uraditi. Očekujem da ćemo u finalu igrati sa njemačkom ekipom Bayer Leverkusen, koji su naši stari rivali – rekao je Mršo.

Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Sarajevo Open 2024“ će se igrati od 31. maja do 2. juna u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu, a na turniru će nastupiti osam ekipa i to ”Bayer 04” Leverkusen iz Njemačke, “Hrabri”, OIK “Zagreb” i ”HVIDR-a Osijek” iz Hrvatske, te bh. timovi, Borac iz Banje Luke, “Jedinstvo Brčko-Boće” iz Brčkog, “Sinovi Bosne” iz Lukavca i OKI “Fantomi” iz Sarajeva.

Sve je spremno i očekuje se dolazak prvih ekipa već u četvrtak naveče, kaže Mirsad Mirojević direktor “Fantoma“.

-Finale će se igrati u nedjelju, a kao ni za prethodne, ni za ovaj turnir nismo imali problema pri organizaciji, zahvaljujući Međunarodnoj organizaciji za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF-a), koji su i ovaj put naši generalni sponzori – rekao je Mirojević.

Međunarodna organizacija za jačanje čovjekove sigurnosti (ITF), koja je kroz program pomoći žrtvama mina finansijski podržala održavanje turnira, u proteklih dvadeset godina donirala je BiH više od 200 miliona dolara za proces deminiranja, a trenutno rade na projektima podrške žrtvama mina.

-Žrtve mina za nas su heroji našeg vremena. To da se oni tako kvalitetno bave sportom premašuje granice ove države i jedina riječ koju oni znaju je ‘pobjeda’. To govori o njihovom borbenom duhu i o kvaliteti sporta. Ponosni smo da možemo biti dio ove priče u olimpijskoj godini, sa jedinstvenom porukom svima, da postoji kvalitetan način reintegracije žrtava mina – rekao je Tomaž Lovrenčič, direktor ITF-a.

Odbojkaški klub invalida Fantomi, krajem aprila 2024. godine osvojio je sedmi put zlatnu medalju na Kupu šampiona, koji se ove godine igrao u hrvatskom gradu Poreču. Za najboljeg igrača Kupa šampiona 2024. godine proglašen je Safet Alibašić, igrač Fantoma i reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Fantomi pozivaju građane Sarajeva da dođu na finalnu utakmicu koja se igra u nedjelju, 2. juna u 14 sati i podrže evropske prvake, saopćeno je iz OKI Fantomi.