Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobavljači bez vlasništva u novom Agrokoru

agrokor

Za ulazak u vlasništvo nad novim holdingom Agrokora ne predviđaju se dobavljači, kako se ranije navodilo na osnovu konverzije preostalih robnih potraživanja u kapital novog društva.

Ruski Sberbank iduće bi sedmice s izvanrednom upravom Agrokora trebao napokon potpisati sporazum kojim će sa svojih 1,1 milijardu eura potraživanja punopravno sudjelovati u nastavku procesa nagodbe.

Potvrdio je to povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, a taj korak implicira i pravo glasa po potraživanjima na koje Rusi nisu mogli računati uz osporavana potraživanja. Šta se Sberbanku garantiralo npr. u pogledu naplatnog statusa potraživanja, povuče li tužbe izvan Hrvatske, Peruško i dalje ne otkriva. Iz sažetka ključnih informacija vezanih uz nagodbu jasno je vidljivo tek da je 1,1 milijarda eura njegovih potraživanja osiguranih jamstvima uredno evidentirana i po svih 8 operativnih kompanija-jamaca.

U kontekstu podrške planu nagodbe tim skorim sporazumom očito dodatno jača utjecaj finansijskih vjerovnika. Uz objavljenu grubu procjenu kompanija i vrijednosti raspoložive za vjerovnike (u rasponu 1,8 do 3,8 milijardi eura) te tvrdnje da će s krajem ovog mjeseca iznos plaćenoga starog i graničnog duga dobavljačima dosegnuti u prosjeku 60-ak posto, jasno je da u novoj holding kompaniji oni zapravo neće vlasnički značajnije participirati.  Na tom tragu su i rješenja koja su na stolu oko ključnih pitanja, uključujući i ono glavno: ko će biti  vlasnici novog Agrokora. Potvrđeno je i da će se vjerovnici namirivati samo iz Agrokorove imovine u Hrvatskoj. Oko tih pitanja tek se očekuju komentari i reakcije.

Za ulazak u vlasništvo nad novim holdingom ne predviđaju se dobavljači, kako se ranije navodilo na osnovu konverzije preostalih robnih potraživanja u kapital novog društva. Na jučerašnjem sastanku dobavljača i uprave to je odjeknulo, jer za namirenje dobavljača ostaje isključivo poluga novčane naplate potraživanja. Procjenjuje se da za najveći broj njih to znači naplatu između 60 i 70 posto, a s graničnim dugom i 80%. No, kada se u obzir uzme i faktor otpisa, iako se još ne zna koliki će biti, to njih de facto isključuje iz kapitala. Novi se vlasnici tako identificiraju u skupini finansijskih vjerovnika. Prve procjene upućuju na to da će ukupni udjel manjinskih dioničara u novom holdingu iz redova dobavljača iznositi najviše između 3 i 4 posto.

Dakle, finansijski vjerovnici držat će paket od čak 96 do 97 posto novog Agrokora, a od toga će ruske banke pojedinačno gledajući raspolagati s najvećim udjelom.