Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradačac

Dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda na Sajmu šljive

l_8f92d5afbca96898ba2e19ecc316794d

Srebrenu medalju je osvojio uzorak Ala dimljeni kajmak firME Meggle. Najveći broj bodova je dobio uzorak Kiselo vrhnje za svježi sir 22,5% m.m i ovaj proizvod je proglašen ukupnim pobjednikom Sajma šljive

Trećeg dana 49. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu dodijeljene su medalje za kvalitet izloženih proizvoda.

Prema ocjenama Komisije, zlatnu medalju su dobili uzorci: Irianian Rose, hidrolat (Boms-expo, Benjamin Nuhanović), Matični sok od aronije (PPG Šerić Garevac, Modriča), Ekstra djevičansko maslinovo ulje (Alimeana Zeytinagi Natural Sizma, Turska) i Kiselo vrhnje sa 22,5% mliječne masti(Meggle d.o.o. Bihać).

Srebrenu medalju je osvojio uzorak Ala dimljeni kajmak firME Meggle. Najveći broj bodova je dobio uzorak Kiselo vrhnje za svježi sir 22,5% m.m i ovaj proizvod je proglašen ukupnim pobjednikom Sajma šljive.

– Ovo nam je prva godina učestvovanja na Sajmu šljive u Gradačcu. Naša firma se prositre na 1.750 kvadratnih metara. Dnevno obrađujemo dvjesto tona maslina, a od toga dobijamo 80 tona ulja na dnevnoj bazi. Prije nego smo došli, jednu količinu ulja smo poslali na analizu na Univerzitet u Sarajevu na Poljoprivrednom fakultetu. Ugodno smo iznenađeni i počašćeni zlatnom medaljom – kazao je Muhamet Ugur iz firme Alimeana Zeytinagi Natural Sizma.

Ocjenu kvaliteta je vršio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. Zlatne medalje je uručio Ensar Mešanović, direktor “Sajma šljive 2022”.

Komisija za senzornu ocjenu kvaliteta propisanim metodama ocijenila je šifrirane uzorke i dostavila rezultate prof. dr. Nermini Spaho, koja je utvrdila prijedlog dodijele medalja za kvalitet izloženih proizvoda na ovogodišnjem Sajmu šljive, saopćeno je iz Službe za informisanje Sajma šljive 2022.