Dodijeljeni grantovi za 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva (VIDEO)

grantovi_usaid

Predstavnici Farma II projekta i 11 bh. kompanija iz oblasti peradarstva potpisali su danas u Sarajevu ugovore o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava u sektoru peradarstva u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

Na konkurs za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru peradarstva koji je raspisao USAID/Sweden Farma II projekt odazvale su se 82 organizacije iz svih dijelova BiH, a odabrano je njih 11.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić istakao je da sektor prehrambene industrije ima poseban značaj za Komoru, te da je peradarstvo u BiH na zavidnom nivou.

– Pokrivenost uvoza izvozom u peradarstvu iznosi 174 posto, a u prošloj godini taj sektor je ostvario rast od osam posto – pojasnio je Vasić.

Šef Ekonomskog odjela USAID-a u BiH Andrew Boegel rekao je da su oni koji su danas potpisali ugovore o grantovima pokazali ozbiljnu posvećenost svom poslu i da imaju viziju koju znaju ostvariti.

Dodao je da je Farma II projekt prepoznao peradarstvo kao sektor sa značajnim potencijalom, a koji bi uskoro mogao biti realizovan i na tržištu EU.

Dobitnici grantova su Madi d.o.o. Tešanj, Farmavit d.o.o. Ljubinje, Kiko d.o.o. Bijeljina, Brovis d.d. Visoko, Poljovet d.o.o. Gradačac, Agromix d.o.o. Doboj, Zdravko Grozdanović iz Dervente, Zajednica živinara RS iz Srbca, Bios-s d.o.o. Srebrenica, Avis DM d.o.o. Srbac i Andrić Farm d.o.o. Pelagićevo.