Biznis

brčko

Dogovorena hitna sanacija Savskog mosta i početak gradnje novog između BiH i Hrvatske

15/06/2021

Bez podrške Evropske unije, prema mišljenju Sattlera, realizacija važnih infrastrukturnih projekata ne bi bila moguća. Trenutno se, navodi on, izvode radovi na 15-ak lokacija u BiH, a ukupna vrijednost radova je 250 miliona eura i, kako je naglasio, riječ je o bespovratnim finansijskim sredstvima

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine održan je sastanak ministara komunikacija i transporta BiH Vojina Mitrovića, ministra mora, prometa i komunikacija Hrvatske Olega Butkovića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Siniše Milića, supervizora za Brčko distrikt BiH Michaela Scanlana i Johann Sattler, specijalnog predstavnika i šefa Delegacije Evropske unije u BiH koji su razgovarali o rekonstrukciji mosta na rijeci Savi između Brčkog i Gunje u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Brčanski gradonačelnik Kadrić je istakao kako su Brčko i Gunja duže od 130 godina povezani mostom i da su te sredine oslonjene jedna na drugu. Također bila je to prilika i za razgovore o drugim infrastrukturnim projektima koje je potrebno u budućnosti realizovati.

“Aktuelizirali smo naše potrebe i probleme kada je u pitanju Savski most, granični most, međunarodni dakle, koji veže Brčko distrikt sa Evropskom unijom i susjednom Hrvatskom. Naišli smo na veliko razumijevanje ministra Butkovića i konkretno dogovorili da će se ići u temeljitu rekonstrukciju postojećeg Savskog mosta koji povezuje Brčko i Gunju, a u perspektivi, paralelno s tim krenuti sa priprema za gradnju novog mosta koji je već ucrtan u prostorno-plansku dokumentaciju i Brčko distrikta BiH i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno Općine Gunja“, kazao je Kadrić, dok je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Milić istakao kako se na sastanku govorilo o lokalnim temama koliko je to bilo moguće razdvojiti od državnih.

I supervizor za Brčko distrikt BiH Scanlan je bio itekako zadovoljan ishodom sastanka i temama koje su bile predmet dnevnog reda.

“Kao što smo vidjeli danas kada se spoji zajednička volja, kada postoji spremnost organa vlasti da rade i sarađuju i sa jedne i sa druge strane rijeke i kolega iz Evropske unije onda je moguće postići pomake i napraviti velike stvari“, kazao je Scanlan.

Bez podrške Evropske unije, prema mišljenju Sattlera, realizacija važnih infrastrukturnih projekata ne bi bila moguća. Trenutno se, navodi on, izvode radovi na 15-ak lokacija u BiH, a ukupna vrijednost radova je 250 miliona eura i, kako je naglasio, riječ je o bespovratnim finansijskim sredstvima.

“Moj zadatak je potpuno jasan, a to je približavanje BiH Evropskoj uniji. Zadovoljstvo mi je što nismo danas razgovarali o filozofskim aspektima ovog koncepta već itekako o praktičnim primjerima i njegovoj praktičnoj realizaciji“, naglasio je Sattler.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Butković podsjetio je na ono šta je urađeno od kada je aktuelna Vlada Hrvatske preduzela aktivnosti na realizaciji važnih infrastrukturnih projekata.

“Ovo je nastavak, ja bih rekao, dobre saradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH. I naravno proteklih pet godina koliko i jeste Vlada Hrvatske i premijer Plenković na čelu učinili smo jako puno u gradnji velikih i infrastrukturnih projekata koji se odnose na povezivanje Hrvatske i BiH“, rekao je Butković.

Na kraju je ministar komunikacija i transporta BiH Mitrović naveo kako se uskoro očekuje otvaranje mosta u Svilaju, čim se završi zgrada carinske kontrole, a iznio je i ideju o integriranom graničnom prelazu na području Gradiške.

“Prva od tema zbog kojih smo bili ovdje i o kojoj smo i sinoć i danas razgovarali i naravno usaglasli naše stavove to je rekonstrukcija postojećeg mosta i kako je kolega Butković rekao to je rezultat našeg sporazuma od septembra prošle godine koji je vezan za pitanje rekonstrukcije i održavanja međudržavnih mostova između Hrvatske i BiH. To je naš zadatak i mi smo postigli sporazum da se taj most hitno rekonstruiše jer je potrebno omogućiti da se teretni saobraćaj odvija kako je to bilo prije dvije godine“, kaže Mitrović.

Nakon sastanka u Brčkom, delegacije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske su obišle mostove u Svilaju i Gradišci na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.