Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dojčinović: Mjere Hrvatske pogađaju sve u lancu proizvodnje i prodaje

Izvoz
Ilustracija

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović smatra da i Bosna i Hercegovina treba da uvede recipročne mjere Hrvatskoj, koja je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila takse koje su 22 puta veće od dosadašnjih.

-Mjere koje su oni uveli nama i mi trebamo primjeljivati za njihovu robu – rekao je Dočinović za Fenu, ističući da očekuju da će nadležni u BiH reagovati na taj način, budući da će se opterećenje koje je uvela Hrvatska lančano odraziti i na proizvođače, otkupljivače, potrošače i izvoznike.

Ukazao je da su hrvatske mjere u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da predstavljaju veoma veliki problem voćarima u RS-u koji su ionako u veoma teškoj situaciji.

– Ako nas opterete i ovim nametima, to će biti krah voćarske proizvodnje – rekao je Dojčinović, potvrdivši da će nameti koje je uvela Hrvatska povećati cijene voća koje kupuju građani.

Domaći poljoprivrednici su, podsjeća, već ugroženi sušom.

Očekuju brzu intervenciju vlasti i pomoć iz budžeta, iako, kako je rekao, ne bi im pomogao ni čitav agrarni budžet u RS-u, budući da je voćarska proizvodnja toliko ugrožena da se štete mjere i više od stotine miliona KM.

Iako su voćari u cijeloj RS ugroženi dugotrajnim sušnim periodim, Potkozarje zbraja najveće minuse još od proljetnih mrazeva, posebno proizvođači kruške, na kojoj su gotovo stopostotne štete, ali i na jabuci koja je u domaćoj proizvodnji zastupljena 70 posto.

-Po našoj procjeni, štete od proljetnog mraza su bile 26 miliona KM, a sada uz velike suše, štete su od 70 do 100 miliona KM i to ako računamo po tržišnim cijenama u momentu berbe. Kada se ti naši proizvode skladište, to je daleko veća šteta i za same proizvođače i RS, koja neće imati dobit. Nisu samo voćari oštećeni, već i potrošači i radnici, koji su trebali da rade na našim zasidama, beru voće. Samo na području općine Gradiška više od 1,1 milion KM ukupno su radnici zarađivali u berbi, ali će to u ovoj godini izostati i to će se osjetiti kroz pad kupovne moći građana– rekao je predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović.

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine ukupno izvezla voća u vrijednosti 64.344.061 KM, dok je vrijednost uvoza 101.853.566 KM. Izvoz u Hrvatsku u ovom periodu je iznosio 2.508.176 KM, a uvoz iz Hrvatske 3.521.610 KM. U prvih šest mjeseci ove godine BiH je najviše voća izvezla u Rusiju, a najviše uvezla iz Italije.

U prvom polugodištu 2017. izvoz povrća iz BiH iznosio je 11.410.683 KM, a uvoza 45.063.048 KM.

U Hrvatsku je izvezeno povrća u vrijednosti 2.413.967 KM, a uvezeno iz Hrvatske u vrijednosti 3.177.919 KM

U prvom polugodištu ove godine BiH je najviše povrća izvezla u Hrvatsku, a uvezla iz Turske.