Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bh. valuta

Dolar jača, euro pod pritiskom – a šta se dešava sa konvertibilnom markom?

marke novac ss ftv

Stabilnost bh. valute nikada nije bila upitna, još od osnivanja, 1998. godine, ističu stručnjaci. Ipak, zbog ekonomske krize u svijetu i geostrateških dešavanja, dugogodišnja stabilnost mogla bi biti uzdrmana

Više od 20 godina, konvertibilna marka predstavlja monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ipak, ekonomska kriza u svijetu i inflacija izazvana ratom u Ukrajini ugrožavaju vrijednost i stabilnost svake valute, pa tako i naše. Pad eura, uz sve više jačanje dolara, dodatni su pritisak jer, kako upozoravaju stručnjaci, svaki pad eura znači i pad marke, javlja Federalna televizija.

Konvertibilna marka jedina je marka koja i danas živi. Stabilnost bh. valute nikada nije bila upitna, još od osnivanja, 1998. godine, ističu stručnjaci. Ipak, zbog ekonomske krize u svijetu i geostrateških dešavanja, dugogodišnja stabilnost mogla bi biti uzdrmana. Dok dolar jača, euro je pod sve većim pritiskom, što predstavlja dodatni problem.

“Što se tiče konvertibilne marke, ona je stabilna iz razloga što nam naša monetarna politike to i omogućava. Euro je naša sidro valuta – kako se bude euro mijenjao, tako će i konvertibilna marka”, objašnjava ekonomski stručnjak Goran Miraščić.

Slabljenje eura u odnosu na dolar jeste razlog za zabrinutost. Ipak, inflacija uzrokovana ratom u Ukrajini predstavlja znatno veći problem, upozorava Miraščić: “Ono što je veći izazov jeste izazov inflacije. Ono što se trenutno dešava u EU jeste da su sve oči uprte u mjere koje će poduzeti Evropska centralna banka”.

Dok čekamo na preduzmanje mjera, inflacija sve više raste. Za to vrijeme stabilnost i vrijednost velikog broja valuta opada. Konveribilna marka povezana je sa eurom i zavisi od njegovog kretanja na tržištu. To je svrstava u najgoru poziciju jer ovisi o drugima.

“Sve su te valute povezane, s tim što smo mi u još goroj situaciji jer smo vezani za neku valutu. Jačanje dolara je situacija koju Amerika ima ratom u Ukrajini. Ona samo profitira, tim ratom u Ukrajini Evropa gubi. Tih 8-10% inflacije, koliko se predviđa, za toliko će imati manju vrijednost KM krajem godine”, navodi Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Visoka inflacija najveća je prijetnja po konvertibilnu marku i njenu vrijednost. Valuta je stabilna, ali mjesta za zabrinutost ipak ima. Razloga je više.

“U prvom redu je inflacija, geostrateška dešavanja kroz agresiju Rusije na Ukrajinu. Upitan je cjelokupan lanac svih proizvoda i naravno je da to utječe na rast cijena”, kazao je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Inflacija prijeti da dugoročno prouzroči probleme na finansijskom tržištu. Utjecaj svjetskih ekomskih sila na finansijski sektor Bosne i Hercegovine je neupitan. Svaka novčanica konvertibilne marke ima pokriće u eurima. Finansijska stabilnost uz konstantni rast depozita cilj je svake razvijene zemlje. Bosna i Hercegovina trenutno se ne može pohvaliti tim odlikama.