Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetsko tržište

Dolar ojačao treći dan zaredom

dolar novac

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer bi podatak o padu zaliha u SAD-u na najnižu razinu u gotovo godinu dna mogao značiti da jača potražnja za gorivima u najvećem svjetskom potrošaču nafte

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom, pa se kreće na najvišim razinama u dva mjeseca.

Posljedica je to rasta prinosa na američke obveznice, s obzirom na to da se očekuje pojačano zaduživanje države kako bi se financirale poticajne mjere.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,05 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,05 na 105,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2030 dolara, blizu najniže razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2035 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer bi podatak o padu zaliha u SAD-u na najnižu razinu u gotovo godinu dna mogao značiti da jača potražnja za gorivima u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,75 posto, na 56,11 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 58,85 dolara.

To su najviše cijene nafte u otprilike 11 mjeseci.

Pale cijene dionica na azijskim burzama

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak pale, prvi put ove sedmice, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta i jer ih zabrinjava zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 1 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 1,6 posto.

Azijski ulagači odlučili su jutros povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica snažno porasle u prethodna tri dana i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodne sedmice.

Ulagače je zabrinulo i zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima, s obzirom na to da su kratkoročne kamatne stope ponovno u uzlaznoj putanji.

Rast tih kamata izazvao je strahovanja da kineske vlasti polagano zaoštravaju uvjete kreditiranja kako bi zauzdale rast cijena dionica i nekretnina.

Na Wall Streetu se trgovalo oprezno

“U Aziji je riskantna imovina vrlo osjetljiva na uvjete likvidnosti u Kini, a vlasti, čini se, zaoštravaju kreditne uvjete posljednjih dana”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u fondu AllianceBernstein.

I na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, pa su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq blago pao.

Podršku tržištima pružaju, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao i nada ulagača u nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je jučer video konferenciju s demokratskim zastupnicima u oba doma Kongresa, dok se priprema proceduralni manevar kako bi se ozakonio Bidenov prijedlog o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.