Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog pandemije

Oko 13.000 uposlenika American Airlinesa moglo bi ostati bez posla

american airlines

Američka aviokompanija je u oktobru prošle godine 19.000 uposlenika poslala na neplaćeno odsustvo, da bi ih u decembru pozvali na posao nakon finansijske pomoći avio industriji

Američka aviokompanija American Airlines saopćila je da bi mogla poslati na neplaćeni dopust oko 13.000 uposlenika, ukoliko pandemija koronavirusa i dalje bude negativno utjecala na taj sektor, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršni direktor kompanije Doug Parker i predsjednik Robert Isom poslali su poruku uposlenicima u kojoj je navedeno da je već prošlo pet sedmica u 2021. godini, a situacija u sektoru avio industrije je slična 2020.

U poruci se navodi da se distribucija vakcina protiv COVID-19 ne odvija dovoljno brzo kako se očekivalo te podsjećaju da je smanjena potražnja nakon uvođenja novih ograničenja na međunarodna putovanja.

Čelnici American Airlinesa su poručili da postoji mogućnost da 13.000 uposlenika pošalju na neplaćeni dopust budući da se 31. marta završava paket pomoći za aviokompanije.

Američka aviokompanija je u oktobru prošle godine 19.000 uposlenika poslala na neplaćeno odsustvo, da bi ih u decembru pozvali na posao nakon finansijske pomoći avio industriji.

Kompanija American Airlines objavila je da je 2020. godine pretrpjela štetu od 8,9 milijardi dolara zbog krize izazvane pandemijom COVID-19.

Avio industrija je jedna od privrednih grana koje trpe najteže posljedice tokom krize izazvane globalnom pandemijom koronavirusa. Bolest COVID-19 uzrokovala je gotovo potpunu obustavu zračnih putovanja, što je dovelo do ogromnog broja otkazivanja letova na globalnom nivou, zbog čega su avio kompanije pretrpjele velike finansijske gubitke.