Biznis

svjetsko tržište

Dolar oslabio, euro ojačao

17/10/2021

Snažan rast dolara prema jenu, također valuti-utočištu u koju investitori usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, posljedica je, među ostalim, oporavka svjetskih tržišta dionica

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka septembra, dok se kurs eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0.1 posto, na 93.94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1.8 posto, na 114.20 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 114.46 jena, najvišu razinu u posljednje tri godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, za 0.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1605 dolara i tako se odmaknula od najniže razine od jula prošle godine.

Snažan rast dolara prema jenu, također valuti-utočištu u koju investitori usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, posljedica je, među ostalim, oporavka svjetskih tržišta dionica.

Ta su tržišta prošle sedmice porasla jer su investitori bili skloniji riziku zbog boljih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija u SAD-u nego se očekivalo, što je prigušilo strahovanja od stagflacije.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.