Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

valutna tržišta

Dolar oslabio, neizvjesnost u vezi pregovora između SAD-a i Kine

dolar novac

Iz Washingtona su gotovo svakodnevno stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice oslabio prema košarici valuta, nakon dvije sedmice rasta, a trgovalo se vrlo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 0,4 posto, na otprilike 97,85 bodova.

Pritom je tečaj eura prema dolaru porastao 0,4 posto, na 1,1060 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,8 posto, pa je njena cijena skliznula na 108,60 jena.

Na valutnim je tržištima prošle sedmice vladao oprez zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Iz Washingtona su gotovo svakodnevno stizale poruke da je parcijalni trgovinski dogovor s Pekingom vrlo blizu, što je pozitivno uticalo na valute koje su osjetljivije na razvoj situacije na globalnom trgovinskom planu.

Poruke iz Washingtona podržavale su nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije. No, kako nema nikakvih detalja o mogućem sporazumu i kako mediji pišu da Peking traži ukidanje carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma, na tržištima je vladao oprez.

Zbog toga je vrijednost dolara prema košarici valuta u petak ujutro skliznula na 97,35 bodova, najniži nivo u mjesec dana. Međutim, do kraja dana dolar se oporavio zahvaljujući boljem nego što se očekivalo izvještaju o zapošljavanju u SAD-u, koje ukazuje na znatan rast najvećeg svjetske ekonomije, zbog čega nema razloga za daljnje smanjenje kamatnih stopa američke cemtralne banke.

U petak je, naime, objavljeno da je u novembru u SAD-u broj zaposlenih porastao za 266.000, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, najniži nivo od 1969. godine.

Iduće se sedmice održava posljednja sjednica čelnika američke centralne banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer privreda solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope, prenosi SEEbiz.