Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jednomjesečni maksimum

Dolar vratio dio izgubljene vrijednosti

dolari unsplash
Foto: Unsplash

U odnosu na jen, dolar je u ponedjeljak porastao na jednomjesečni maksimum od 134,22

Dolar je u ponedjeljak vratio dio vrijednosti koju je izgubio i dostigao jednomjesečni maksimum u odnosu na jen, pošto su otpornost u osnovnoj maloprodaji u SAD-u i impresivna zarada banaka na Wall Streetu podigli tržišna očekivanja za povećanje kamatnih stopa od Federalnih rezervi SAD-a u maju.

Dok je maloprodaja u SAD pala više nego što se očekivalo u martu, takozvana osnovna maloprodaja, koja ne uključuje automobile, benzin, građevinski materijal i prehrambene usluge, pala je za samo 0,3 posto prošlog mjeseca, pokazuju podaci objavljeni u petak.

Zarada banaka JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc i Wells Fargo & Co u prvom kvartalu 2023. bila je bolja od očekivane, otklanjajući zabrinutost zbog bankarske krize koja se razvila u martu.

U odnosu na jen, dolar je u ponedjeljak porastao na jednomjesečni maksimum od 134,22.

U međuvremenu, indeks američkog dolara ostao je na 101,65, što je nešto dalje od jednogodišnjeg najnižeg nivoa od 100,78 u petak.

Petak je obilježio peti uzastopni sedmični gubitak za indeks, jer su nedavni znakovi da se inflacija u Sjedinjenim Državama hladi podigli očekivanja da Federalne rezerve neće morati da povećavaju kamatne stope koliko su se ranije bojale.

Također, euro je neznatno skliznuo na 1,0986 dolara, dok je funta pala 0,02 posto na 1,2412 dolara, javlja Reuters.