Poreska uprava RS

Dostava računa za porez na nepokretnosti elektronskim putem

goran maricic direktor poreske uprave rs

Da bi ostvarili tu mogućnost, poreski obveznici-vlasnici nepokretnosti treba da popune i potpišu obrazac saglasnosti za dostavljanje poreskih akata i dostave ga Poreskoj upravi RS

Poreska uprava Republike Srpske je pozvala poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti da iskoriste mogućnost dostavljanja poreskih računa za porez na nepokretnosti na adresu elektronske pošte i tako jednostavnije i brže izvršavaju svoje obaveze.

Da bi ostvarili tu mogućnost, poreski obveznici-vlasnici nepokretnosti treba da popune i potpišu obrazac saglasnosti za dostavljanje poreskih akata i dostave ga Poreskoj upravi RS. Obrazac saglasnosti i stručno uputstvo za davanje saglasnosti za dostavljanje poreskih akata elektronskom poštom postavljeni su na internet stranici Poreske uprave RS, u sekciji ‘Nepokretnosti’.

Kako bi poreskim obveznicima-vlasnicima nepokretnosti dodatno olakšali mogućnost prijave za dostavu računa na e-mail adresu, Poreska uprava RS će po jedan primjerak saglasnosti poslati zajedno sa poreskim računom za porez na nepokretnosti za 2021. godinu, čija distribucija počinje krajem marta.

– Procedura je veoma jednostavna, poreski obveznik-vlasnik nepokretnosti treba da popuni obrazac saglasnosti, navede svoju e-mail adresu i da lično ili poštom dostavi popunjen i potpisan obrazac nadležnoj područnoj jedinici Poreske uprave RS. Oni koji se odluče za ovu uslugu po dobijanju poreskog računa na e-mail adresu imaju obavezu da sa svog e-maila potvrde prijem i tu se završava kompletna procedura – izjavio je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Ova usluga Poreske uprave je nastavak aktivnosti na pojednostavljenju procedura i digitalizaciji procesa u ovoj instituciji, sa ciljem da poreski obveznici na lakši, brži, jednostavniji i jeftiniji način izvršavaju svoje poreske obaveze, odnosno da Poreska uprava RS bude joše efikasniji servis građana.

Ova mogućnost je posebno korisna za poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti iz Republike Srpske, koji žive ili rade u inostranstvu, a koji od sada svoje poreske račune mogu dobijati na e-mail adresu, te pravovremeno izmiriti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne sankcije. Pored toga, prihvatanje ovakvog vida komunikacije sa Poreskom upravom RS je posebno važno u uslovima pandemije koronavirusa, kada se preporučuje izbjegavanje fizičkog kontakta ljudi, saopćeno je iz Poreske uprave Republike Srpske.