Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuska

Drakonska kazna za Amazon zbog nadzora zaposlenika

amazon kazna
FOTO: Screenshot

Rečeno je da su radnici bili pod stalnim pritiskom i da su morali redovno opravdavati izostanke. Pratilo se čak i vrijeme od ulaska zaposlenika u skladište do početka rada, javlja France 24

Francuska agencija za zaštitu podataka saopćila je u utorak da je kaznila Amazonovu jedinicu za skladišta u Francuskoj s 32 miliona eura zbog ‘pretjerano nametljivog’ nadzornog sistema za praćenje rada osoblja.

Amazon France Logistique pratio je rad zaposlenika posebno putem podataka sa skenera koje je osoblje koristilo za obradu paketa, navodi Agencija za zaštitu podataka (CNIL).

Skeneri su upozorili upravu na neaktivnost dužu od 10 minuta ili na rukovanje paketima i paketima “tačno do sekunde”, stoji u saopćenju Agencije.

Jedna od metoda nadzora na koju je CNIL ciljao bila je upotreba takozvanih ‘indikatora za provjeru kvalitete’ kako bi se zabilježilo je li artikal skeniran “prebrzo”, odnosno za manje od 1,25 sekundi.

Rečeno je da su radnici bili pod stalnim pritiskom i da su morali redovno opravdavati izostanke. Pratilo se čak i vrijeme od ulaska zaposlenika u skladište do početka rada, javlja France 24.

Agencija dodaje da o nadzoru nisu bili adekvatno obaviješteni, a podaci su čuvani 31 dan.

Smatralo se da je nadzor u suprotnosti s općom uredbom EU-a o zaštiti podataka (GDPR), koja kompanijama nameće stroga pravila za dobivanje pristanka o tome kako se osobni podaci koriste.

Kazna je ekvivalentna oko tri posto godišnjeg prihoda Amazon France Logistiquea, koji je dosegao 1,1 milijardu eura u 2021., uz neto dobit od 58,9 miliona eura.