Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drobnjak: Penzijski planovi će zadržati kvalifikovanu radnu snagu u RS-u

Gordana Drobnjak_Izvr

U Republici Srpskoj (RS) je oko petnaest malih i srednjih preduzeća, sa svojih nekoliko stotina članova, ušlo u sistem dobrovoljnog penzijskog osiguranja – potvrdila je izvršna direktorica Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Gordana Drobnjak.

Uvjerava da će taj broj rasti u narednom periodu.

– Procedura priključivanja za velike pravne subjekte traje nešto duže, a budući da je riječ o preduzećima koja imaju i po nekoliko hiljada zaposlenih na cijeloj teritoriji RS, o konačnom broju prije kompletiranja procesa pristupanja ne možemo sa sigurnošću govoriti. Proces pristupanja obuhvata prezentovanje sistema dobrovoljnog dodatnog penzijskog osiguranja svim zaposlenima, kao i prikupljanje potrebne dokumentacije i saglasnosti, te konačno početak štednje – pojasnila je Drobnjak u razgovoru za Fenu.

Nakon pola godine od zvaničnog početka rada tog prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS, odnosno u Bosni i Hercegovini, većina poslodavaca, kako je navela, pozitivno reaguje na mogućnost stimulisanja zaposlenih kroz penzijske planove, posebno oni kojima je bitno da zadrže kvalifikovanu radnu snagu.

– Kada, i sa kojim iznosima će pojedini poslodavci formirati penzijski plan zavisi prije svega od finansijske situacije i planova svake pojedinačne firme, budući da je riječ o potpuno dobrovoljnoj vrsti penzijskog osiguranja – istakla je ona.

Velika većina ljudi u ovom prvom periodu pristupa Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu putem poslodavca, jer kada se oni pokažu odgovornim za svoje zaposlene i formiraju penzijski plan u kome finansiraju dio penzijskog doprinosa, zaposleni se, kaže, puno lakše odlučuju da kroz izdvajanje od svojih bruto plaće sufinansiraju drugi dio penzijskog doprinosa i na taj način počnu dodatno da štede za svoju penziju.

Ovaj fond u RS su osnovali Evropska banka za obnovu i razvoj, Skupna pokojninska družna Ljubljana i Penzijski rezervni fond RS-a, a u pitanju je potpuno nova vrsta finansijskog proizvoda na ovom tržištu pa će i u narednom periodu raditi na stvaranju svijesti o neophodnosti štednje za starost, ali i razvijanju osjećaja odgovornosti sa sopstvenu finansijsku dobrobit kod pojedinaca, kako zbog demografskih trendova tako i zbog stanja u kojem se nalazi sistem obaveznog penzijskog osiguranja.

Drobnjak ističe da su svakodnevno u kontaktu sa poslodavcima iz različitih privrednih djelatnosti i do sada su održali nekoliko stotina prezentacija, menadžmentima i vlasnicima preduzeća, privrednim savjetima gradova i općina, te sindikatima i zaposlenima.

– U ovom trenutku jedini potencijalno ograničavajući faktori su nepoznavanje ove vrste štednje, te loš imidž obaveznog penzijskog sistema, ali i generalno slabo povjerenje u dugoročne vidove štednje. Ipak, vjerujemo da će poslodavci, radnici i građani prepoznati prednosti dobrovoljnog penzijskog sistema, te da ćemo, nakon što ih uspijemo informisati, imati dodatni rast – istakla je izvršna direktorica Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Gordana Drobnjak.