Rast cijena u BiH: Zbog poskupljenja goriva poskupio i taksi prevoz

Taxischild mit Spiegelung im Dach des Taxis

Taksi prevoznici su zbog čestih poskupljenja goriva u posljednje vrijeme u petak odlučili da smanje popust na vožnju, usljed čega je došlo do poskupljenja taksi prevoza.

U petak su sva udruženja taksija u gradu osim “Patrol taxija”, koji ima svoj poseban cjenovnik, korigovala cijene, pišu Nezavisne novine.

Udruženja taksi prevoznika, koja su do sada nudila popust 20 odsto, smanjila su ga na 10 odsto, a ona koja su nudila 30 odsto sada nude 20 odsto popusta. Pojasnili su da su posljedice poskupljenja taksi prevoza uvođenje akciza i tri poskupljenja goriva.

Taksi prevoznici su krajem aprila najavili da bi usluge njihovog prevoza mogle da poskupe ako dođe do novog skoka cijena goriva.

“Korekcija popusta znači odmah smanjenje obima posla za 15 odsto”, kažu taksi prevoznici.

Dragan Purišić, predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi”, kazao je da je moralo doći do male korekcije cijena usluga usljed čestog poskupljenja goriva.

“Bili smo prinuđeni da korigujemo popust. Zbog toga će biti smanjen obim posla za oko 15 odsto. Kad god smo smanjili popust, smanjio se i broj vožnji”, rekao je Purišić.

Prije uvođenja akciza na gorivo taksi udruženja donijela su odluku da koriguju popust, tako da su oni koji su nudili 50 odsto morali da spuste popust na 30, a ko je imao 30, morao ga je spustiti na 20 odsto, jer, kako su pojasnili taksi prevoznici, nisu mogli poslovati sa tolikim popustom.

Darko Vučić, predsjednik Udruženja “Euro taksi”, rekao je da je ovo udruženje u petak smanjilo popust na 10 odsto, iako je do sada nudilo 20 odsto popusta.

“Znamo da će dio posla opasti, ali ne možemo raditi na svoju štetu”, rekao je Vučić.

Boris Tomić, direktor “Patrol taxija”, kazao je da su uradili korekciju cijena u zadnjih šest godina samo kad je cijena akciza prvi put uvedena na gorivo.

“Tada smo korigovali cijenu starta sa 1,60 na 1,90 KM, i to je bilo fiksno povećanje, nismo dirali cijenu kilometra i nemamo namjeru dalje poskupljivati. Sve će ostati kao što i jeste: cijena starta je 1,90 KM, a jednog kilometra 1,20 KM”, rekao je Tomić.

Na teritoriji grada ima 265 taksi vozila, što je, prema Purišićevim riječima, dovoljan broj.

Iako korisnici taksi usluga negoduju zbog poskupljenja, kažu da su ipak u nekim slučajevima prinuđeni da koriste usluge taksi prevoznika, a naročito u situacijama kada žure, ili kada jednostavno nemaju drugi izbor kad je prevoz u pitanju.