Drugi ciklus projekta “Pokreni svoj posao u Kaknju”

kakanj_posao

U Kaknju je završen drugi ovogodišnji ciklus projekta “Pokreni svoj posao u Kaknju”, u okviru kojeg općina u skladu s raspoloživim sredstvima dodjeljuje podsticajna sredstava za razvoj poslovnih aktivnosti.

Nakon javnog poziva 13 samostalnih privrednika iz različitih oblasti, koji su ispunjavali uvjete iz javnog poziva, dobili su općinska podsticajna sredstva za svoj obrt. Svi odabrani kandidati imaju obavezu da u roku od 30 dana registriraju djelatnost, nakon čega će biti potpisani ugovori.

Podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registriranu djelatnost za period od 12 mjeseci i sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme i slično, u maksimalnom iznos do 3.000 KM.

Poticajna sredstva su namijenjena za proizvodna zanimanja i usluge, tako da su sredstva data za obradu, rezanje i oblikovanje kamena, pružanje usluga iz oblasti inženjeringa, nadzora i kontrole kvaliteta proizvoda i usluga, zatim za autolakirersku radnju, dva rtv servisa i šlep službu, te proizvodnu odjeće, nakita i dekorativnih predmeta, proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, multi agrobiznis, proizvodnju šampinjona, uzgoj junica i muznih krava, stočarstvo i otvaranje suvenirnice.