Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aerodrom sarajevo

Drugi let na realciji Sarajevo – Madrid: Putnike dočekali s poklonima

avionska linija sarajevo madrid
FOTO: Fena

Putnicima koji su doputovali u organizaciji Sama Travel, agencije iz Španije, podijeljeni su simbolični pokloni i pružene informacije kako najbolje upoznati bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Drugi let kompanije Iberia iz Madrida, sa oko 110 putnika, dočekali su predstavnici Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zatim ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Vesna Andree Zaimović, predsjednik Udruženja turističkih djelatnika u Kantonu Sarajevo, te predstavnici turističkog sektora, kao i značajan broj vodećih turističkih agencija-tour operatera.

Na inicijativu Aerodroma Sarajevo i agencije Sama Travel  upriličen je i drugi radni sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima uvođenja dodatnih letova, kao i proširenju saradnje za 2025. godinu, gdje su lokalni tour-operatori izrazili spremnost da se uključe u organizaciju putovanja gostiju, turista iz Kraljevine Španije.

Mijatović je istakao činjenicu da će Vlada Kantona preko Ministarstva privrede, nastaviti pružati podršku, koja ni do sada nije izostala, a koja je dala rezultat u vidu povećanog broja letova i dolazaka turista u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

– Omogućavanjem direktnih letova između Sarajeva i Madrida, otvaramo mogućnost za nova iskustva, povećanu ekonomsku razmjenu, što donosi mnogobrojne prilike za investitore iz obje zemlje – istakao je ministar.

Ambasadorica Andree Zaimović je pružila veliku podršku realizaciji ovog projekta, zbog čega su joj se iz Ministarstva privrede javno zahvalili, te istakli njenu posvećenost za jačanje diplomatskih, kulturnih i ekonomskih odnosa BiH i Španije.

Direktorica kompanije Sama Travel Susana Da Graca je potvdila da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina sigurno biti uvršteni i u plan za naredne godine, te vjeruje da će Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu privući veliki broj turista iz Kraljevine Španije.

Također, uspostavom direktnih letova između Sarajeva i Madrida, otvara se prilika za lakši transfer putnika iz centralne i južne Amerike, kojima Madrid služi kao glavna transferna tačka u Evropi.

Putnike dočekali s poklonima

Putnicima koji su doputovali u organizaciji Sama Travel, agencije iz Španije, podijeljeni su simbolični pokloni i pružene informacije kako najbolje upoznati bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Prva grupa putnika u istoj organizaciji u Sarajevo je doputovala 25. maja, a te aktivnosti su realizovane u koordinaciji sa Ambasadom BiH u Kraljevini Španiji, koja je imala značajnu ulogu u pregovorima sa aviokompanijom Iberia, kao i sa agencijom Sama Travel koja realizira ove letove. Dolazak španskih turista u Bosnu i Hercegovinu predstavlja značajan korak ka jačanju turističke ponude i međunarodne saradnje, te će pregovori biti nastavljeni sve do procesa realizacije redovnih sezonskih, kao i cjelogodišnjih letova na ovoj ruti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.