Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Nikšić: UNIS GINEX bi do kraja godine trebao postati najveća fabrika te vrste u svijetu

niksic ginex gorazde
FOTO: Fena

Naravno, modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici i Bosni i Hercegovini, ali kompanije poput UNIS GINEX-a u kojima je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već moraju i o socijalnom aspektu

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas nakon posjete UNIS GINEX-u u Goraždu da očekuje da će ta kompanija, koja već predstavlja svjetskog giganta u svom poslu, instaliranjem novog pogona u zadnjem kvartalu ove godine postati ubjedljivo najveća fabrika te vrste u svijetu.

Treba još radnika

Istakao je da je vrlo zadovoljan kada vidi zadovoljne radnike sa kvalitetnom platom i odličnim uslovima života, a posebno kada vidi da uz sadašnjih 800 radnika postoji potreba za zapošljavanjem novih.

– Naravno, modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici i Bosni i Hercegovini, ali kompanije poput UNIS GINEX-a u kojima je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već moraju i o socijalnom aspektu te da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj zaposlenih – rekao je Nikšić.

Čestitao je rukovdstvu kompanije na ostavrenim rezultatima i činjenici da će već u augustu dostići čitavu proizvodnju iz prošle godine, koja je bila rekordna.

Nikšić je dodao da su danas razgovarali i o raspodijeli dobiti koja nije raspoređena za poslednje tri godine a riječ je nekih 40-ak miliona KM, te da će Vlada Federacije kao većinski vlasnik dati podršku da 50 posto tih sredstava ide u kapital firme kako bi mogli dalje nastaviti sa investicijama i razvojem.

Naglasio je da treba voditi računa i o isplati dividende jer osim Vlade postoji još 49 posto drugih dioničari, ali da UNIS GINEX posebno mora voditi računa o radnicima te pružati podršku sportu i kulturi u Goraždu.

– Sa ovakvim UNIS GINEX-om Goražde sigurno ima perspektivu i Vlada Federacije će učiniti sve i biti na raspolaganju da iz godine u godinu bilježe samo napredak – poručio je Nikšić.

Uskoro povećanje obima proizvodnje

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić naveo je da je Vlada od UNIS GINEX-a tražila povećanje obima proizvodnje kroz povećane kapacitete, što će uslijediti u narednom periodu za čak 100 posto, te da je zatraženo povećanje broja radnika i da je od odobrena 133 nova zapošljavanja, 99 već uposleno.

– Zatražili smo bolju koordinaciju s ostalim preduzećima namjenske industrije i UNIS GINEX to maksimalno uvažava i smatramo da je to jedan od bitnih ciljeva za naredni period, uz naravno modernizaciju proizvodnog pogona – kazao je Lakić.

“Predviđamo da ćemo već u augustu ove godine premašiti famoznu 2023.”

Generalna direktorica UNIS GINEX-a Dženana Turković rekla je da je, iako je 2023. bila rekordna po ostvarenju dobiti za to privredno društvo,  nova uprava sa planom poslovanja za 2024. krenula veoma ambiciozno i da se proizvodnja i prodaja odvijaju prema predviđenoj dinamici.

– Predviđamo da ćemo već u augustu ove godine premašiti famoznu 2023. i da ćemo imati dobru dobit da možemo da nastavimo sa našim ulaganjima, zapošljavanjem novih radnika i proširenjem proizvodnih kapaciteta – dodala je Turković.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da UNIS GINEX na čelu s ovom Fedralnom vladom i Upravom kreće u realizaciju mnogih projekata, prije svega za razvoj kompanije, ali i u ulaganja u sredinu u kojoj posluje.

Nakon posjete toj kompaniji delegacija Vlade FBiH održala je sastanak s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i načelnikom općine Foča u FBiH Mujom Sofradžijom, te položila cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci u Goraždu 1992 – 1995.