Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi pokušaj zaustavljanja rata

Blinken u novoj posjeti Bliskom istoku radi dogovora o prekidu vatre

Antony Blinken
Foto: Screenshot/YouTube
Antony Blinken

Hamas je sa svoje strane saopćio da Washington mora podstaći svog saveznika Izrael da zaustavi borbe

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je u ponedjeljak Egipat i Izrael u nadi da će postići prekid vatre između Izraela i Hamasa koji je predsjednik Joe Biden predložio prošlog mjeseca, u sveopćem nastojanju Washingtona da osigura kraj rata u Gazi.

Prije njegovog dolaska, obje strane ojačale su svoje tvrdokorne pozicije koje su uništile sve prethodne pokušaje da se okončaju borbe, dok je Izrael nastavio s napadima u centralnoj i južnoj Gazi, među najbrutalnijim u ratu.

– Posvećeni smo potpunoj pobjedi – naveo je premijer Benjamin Netanyahu u saopćenju koje je objavio njegov ured, citirajući izjave koje je u nedjelju uputio rodbini Izraelaca ubijenih u Gazi.

– Koji je glavni spor? To je zahtjev Hamasa da radimo na zaustavljanju rata bez postizanja naših ciljeva eliminacije Hamasa. Nisam spreman da to uradim. To je jasno – kazao je.

Hamas je sa svoje strane saopćio da Washington mora podstaći svog saveznika Izrael da zaustavi borbe.

– Pozivamo američku administraciju da izvrši pritisak na okupatora kako bi zaustavio rat u Gazi, i Hamas je spreman da se pozitivno nosi s bilo kojom inicijativom koja osigurava prekid rata – izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Reuters uoči Blinkenovog dolaska.

Rat je sada ušao u deveti mjesec, otkako su borci predvođeni Hamasom ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 250 osoba kao taoce u divljanju na jugu Izraela. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno više od 37.000 Palestinaca i najveći dio enklave pretvorio u pustoš.

Palestinski zvaničnici saopćili su da je još 40 tijela stiglo u bolnice u posljednja 24 sata. Vjeruje se da je još na hiljade ubijenih zakopano pod ruševinama, prenosi Reuters.