Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni proračun Hrvatske sa najnižim manjkom od 2008. godine

oreskovic

U Banskim dvorima je održana prva sjednica tehničke Vlade premijera Tihomira Oreškovića nakon prijevremenih parlamentarnih izbora nakon kojih su HDZ i Most nezavisnih lista započeli razgovore o sastavljanju nove Vlade. Finacijski izvještaj za prvih šest mjeseci ukazuje na najbolje stanje državnog proračuna od 2008. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tehnički premijer Tihomir Orešković je otvorio 39. sjednicu Vlade Republike Hrvatske čestitkom partnerima na uspjehu na parlamentarnim izborima te nadom da će se nova Vlada što prije formirati kako bi se krenulo sa reformama koje su ključ budućnosti.

Orešković smatra kako je njegova Vlada postavila dobre temelje za neke reforme te kako će nova Vlada nastaviti sa njihovom provedbom.

Na prvoj točki dnevnog reda bio je prijedlog polugodišnjeg izvještaja o državnom proračunu te primjena fiskalnih pravila za prvo polugodište.

Ministar financija Zdravko Marić je poručio kako ima dobre vijesti da je izvršenje državnog proračuna u prvih šest mjeseci iznad svih očekivanja. Marić je iz izvještaja pročitao osnove stavke. Istaknuo je gospodarski rast od 2,8 posto za prvih šest mjeseci 2016., industrijsku proizvodnju koja je porasla preko pet posto, trgovina na malo 3,3 posto, građevina se oporavila na rast oko tri posto, što je rezultiralo poboljšanjem na tržištu rada.

”Ovaj gospodarski rast, koliko god bio dobar nakon šest godina recesije i kumulativnog pada BDP-a od 12 posto, na njemu treba raditi i ubrzavati ga kako bismo išli smjerom kojim zaslužujemo“, poručio je Marić.

Ukupni proračunski prihodi su porasli za 10 posto, na što je utjecalo bolje povlačenje europskih fondova, rekao je Marić, ali su porasli i porezni prihodi u prvom polugodištu za 8,1 posto.

Marić je istaknuo kako je ova Vlada pri donošenje proračuna zamrznula rashodovnu stranu proračuna u odnosu na prošlu godinu te kako je to već polučilo rezultate.

”Ukupni manjak državnog proračuna u prvih šest mjeseci iznosi 2,4 milijarde kuna (320 milijuna eura) ili 0,7 posto BDP-a, što je preko pet milijardi kuna (666 milijuna eura) manje nego prethodne godine”, istaknuo je Marić.

Deficit opće države u prvih šest mjeseci je 518 milijuna kuna (70 milijuna eura) ili 0,2 posto BDP-a.

”Ovako mali deficit već dugo nismo vidjeli“, poručio je ministar financija Marić.

Orešković je komentirao izvještaj riječima kako se radi o odličnom rezultatu, ponajboljim od 2008. godine. Orešković je izrazio nadu da će kreditne rejting agencije napokon podići vrijednost hrvatskog kreditnog rejtinga.