Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duga Ideal patentirala novi fasadni malter visokih performansi

Duga Ideal

Duga Ideal, jedan od vodećih retail-era proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj regiji, patentirala je novu verziju vlastitog proizvoda Activplast, fasadnog maltera visokih performansi proizvedenog od ekoloških sirovina. Activplast nastao je u laboratoriji Duge Ideal 2012. godine u skladu sa strateškim opredjeljenjem kompanije da inovacijama i vlastitim brandovima unaprijedi kvalitet i tako doprinese jačanju domaćeg tržišta. Da je riječ o omiljenom proizvodu građevinara i majstora govori podatak da je do sada u fasade javnih i privatnih objekata ugrađeno oko 2 miliona kvadrata ovog maltera, ​navodi se u saopćenju za javnost kompanije Duga Ideal d.o.o. Doboj Jug.

Patentirana je nova baza akrilnog, silikonskog i silikatnog maltera Activplast 1,5mm i 2,0mm. Novi Activplast odlikuju smanjena potrošnja samog proizvoda, bolja obojenost zrna, punija struktura i ”čistiji” ton, ali što je najvažnije i veća vodoodbojnost. I pored značajnog unaprijeđenja kvaliteta, cijene baza i toniranih proizvoda ostaju iste.

«Veoma smo ponosni na rezultate koje naši stručnjaci postižu u Duga Ideal laboratoriji. Posvećeni razvoju vlastitih brandova pratimo zahtjeve tržišta pri čemu inovacijama nastojimo uvijek povećati performanse proizvodima. Ove žbuke su pastozne, već pripremljene za ugradnju, a namijenjene su za dekorativnu zaštitu fasadnih površina, prije svega kao završni sloj u toplinsko-izolacionim sistemima. Različite strukture, boje i granulacije omogućavaju individualno oblikovanje fasadnih površina. Ekološki sastavni dijelovi čine ovaj proizvod dodatno posebnim – izrađen od ekoloških sirovina, sadrži i specijalne dodatke koji štite fasadu od pojave plijesni i algi. Akrilnu i silikatnu žbuku odlikuje visoka čvrstoća, dobar prihvat za podlogu, visoka parapropusnost i vodoodbojnost», riječi su Alme Kadić direktorice kompanije Duga Ideal.

Nove žbuke imaju još više pojačanu dugotrajnu otpornost na sunce, UV zrake i različite atmosferske uticaje, paropropusne su i posebno otporne na prljanje, odnosno još se lakše čiste i održavaju. U ponudi su žbuke zaribane i zaglađene strukture. Proizvode se u bijeloj boji, ali primjenom sistema za nijansiranje može se dobiti čitav niz nijansi.

Osim Activplasta u laboratoriji Duge Ideal razvijeni su i ostali brandovi kao što su Activkul – kulirplast dekorativna žbuka na bazi akrilnih veziva i višebojnih mramornih granulata za obradu vanjskih i unutarnjih zidnih površina, a najčešće podzida, zatim Thermoactiv – univerzalno građevinsko ljepilo u sivoj i bijeloj boji, Thermofix – građevinsko ljepilo za stiropor, Activputz – mineralna fasada edelputz koji se koristi kao završno-dekorativni mineralno strukturirani malter za fasade, unutarnje površine i stropove. Njega karakterizira iznimno dobra prionjivost na podlogu, visoka postojanost u svim klimatskim uvjetima, paropropusnost, vodoodbojnost, kao i široka mogućnost postizanja željenog dekorativnog izgleda. U ponudi su u granulacijama 1,5 mm i 2,00mm. Tu su i Fasactiv – fasadna boja za prvo i obnavljajuće bojenje glatkih i hrapavih površina fasada, kao i Thermoactiv – stiropor za razne namjene u pločama debljina od 1 do 20cm, dostupan kao standardni bijeli stiropor, te grafitni stiropor koji ima daleko veća termo izolaciona svojstva.

Duga Ideal uspješno posluje već duže od 30 godina. Kompanija raspolaže sa dva prodajna objekta u Doboju i Doboj Jugu, laboratorijem i odjelom za razvoj vlastitih brandova. Sa 1.800 m2 savremeno uređenog prodajnog prostora i 7.000 artikala u prodajnom objektu koji se nalazi u Mravićima na M17, Duga Ideal je postala jedan od najbolje opremljenih trgovačkih kompanija u dobojsko – zeničkoj regiji, specijaliziranih za boje, lakove, fasade, keramiku, grijne i vodoinstalacione sisteme, kao i druge materijale i opremu za enterijere i eksterijere. Neke od referenci Duge Ideal su isporuka boje za Papinu stolicu koja je namjenski pravljena 2015. kada je Papa Franjo bio u posjeti Bosni i Hercegovini, isporuka specijalnih materijala za Sarajevsku Vijećnicu, profesionalna antikorozivna zaštita kompanije EFT-Dong Fang u Stanarima, kao i isporuke boja za automobilsku industriju Mercedes.