Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hnb

Dvodnevni moratorij za Sberbank u Hrvatskoj

sberbank – hrvatska – pixsell 1

Posljednjih dana primijećen je pojačan interes građana za povlačenjem depozita iz Sberbank Hrvatska, a pred poslovnicama te banke zabilježeni su i manji redovi

Nakon upozorenja Evropske centralne banke da Sberbank Europe AD i njene podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji “propadaju ili će vjerovatno propasti”, Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku.

Do tada će hrvatski građani i preduzeća koji imaju novac u toj banci moći raspolagati s iznosom do 7.280 kuna (nešto manje od 1.000 eura) dnevno, priopćio je HNB, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema hrvatskim zakonima, svi depoziti do 100.000 eura su osigurani, a takvih je preko 90 posto, navodi HNB, “a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000 eura.”

Sberbank Hrvatska u posebnom priopćenju ovim povodom “izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se u ovom trenutku suočavaju naši klijenti, naši poslovni partneri i naši zaposlenici”.

“Trudimo se prevladati aktualne izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način. Naš je cilj zaštititi naše klijente i naše zaposlenike i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. Želimo posebno zahvaliti svim našim zaposlenicima i našim klijentima na razumijevanju u ovim trenucima izvanredne situacije uzrokovane vanjskim čimbenicima”, navodi se u priopćenju.

Posljednjih dana primijećen je pojačan interes građana za povlačenjem depozita iz Sberbank Hrvatska, a pred poslovnicama te banke zabilježeni su i manji redovi.

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od ponedjeljka su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje, dok su dnevne isplate limitirane zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu.

Kako je objavila slovenska centralna banka (Banka Slovenije), ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutro, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu.

Ruske Sberbank i VTB banka najveći su pojedinačni dioničari koncerna Fortenova (ex Agrokor), međutim HNB i hrvatska Vlada ne očekuju da će sankcije tim bankama utjecati na poslovanje i stabilnost koncerna.