bijeli bor

EBRD i partneri doniraju 300 stabala za zelenije Sarajevo

ebrd

Domaćinstva koja žele unaprijediti energetsku efikasnost svojih domova mogu se prijaviti za posebne namjenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama u BiH

Tri stotine sadnica bijelog bora posađeno je danas u Sarajevu u nastojanju da se grad učini zelenijim. Stabla su donirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije za zapadni Balkan (GEFF) koji pruža podršku domaćinstvima za ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti.

U cilju obilježavanja rezultata programa GEFF i simboličnog doprinosa borbi protiv klimatskih promjena, EBRD, EU i Austrija će posaditi 1.000 stabala tokom novembra i decembra u šest zemalja zapadnog Balkana – Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, saopćeno je iz EBRD-a.

Stabla ujedno predstavljaju i nagradu EBRD-a za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspjehu programa GEFF na zapadnom Balkanu.

Akcija sadnje stabala počela je jučer u Podgorici u Crnoj Gori, a nastavljena je u Bosni i Hercegovini.

– Poboljšanje energetske efikasnosti dovodi do manje potrošnje energije, manjih računa, kao i sveukupno boljeg kvaliteta života, i drago nam je da preko 3.000 domaćinstava u Bosni i Hercegovini mogu osjetiti ove prednosti zahvaljujući našem GEFF programu – istakla je Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Domaćinstva koja žele unaprijediti energetsku efikasnost svojih domova mogu se prijaviti za posebne namjenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama u BiH.

Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva primaju poticajne grantove finansirane od EU u vrijednosti do 20 posto od iznosa investicije, što ove investicije čini pristupačnijim.

– Zagađenje zraka jedan je od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini. Drveće i šume igraju ključnu ulogu u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena i ovo je jedna od akcija kojom svi možemo doprinijeti da zrak koji udišemo postane čišći i zdraviji. Evropska unija je spremna pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini u smanjenju zagađenja zraka. Zajedno sa našim partnerima podržavamo brojne projekte čiji je cilj preokrenuti rastući nivo zagađenja. To uključuje prelazak na čistije i obnovljive izvore energije, efikasnije sisteme grijanja i transporta i povećanje energetske efikasnosti. Jedna osoba sama ne može učiniti mnogo, ali zajedničke akcije mogu napraviti razliku – kazao je Gilles Rebattet, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.

Pored EU, implementaciju GEFF programa na Zapadnom Balkanu podržava i Vlada Austrije.

Akcija sadnje u Sarajevu realizovana je uz podršku volontera UG „Ruke“ i sarajevskih srednjoškolaca, a akciji se pridružila i podržala je dogradonačelnica Grada Sarajeva Anja Margetić.