američki profesor

Pettigrew: Mural kojim se slavi genocid nigdje nije prihvatljiv, treba ukloniti i onaj iz Kalinovika

david_pettigrew_1

Odbrana murala koju je vršio ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, s teško naoružanom interventnom policijom, zapravo je odbrana njegove perverzne i vrlo opasne fantazije o “srpskom svijetu”, ponovio je ugledni američki profesor

Mural kojim se slavi osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, odnosno genocid i fašizam, trebao bi biti neprihvatljiv u bilo kojoj evropskoj prijestolnici, gradu ili selu – ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew.

Podsjeća da bi u Austriji svaki takav mural Heinricha Himmlera odmah bio osuđen, uklonjen, a odgovorni procesuirani jer se glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca smatra oblikom poricanja i mržnje koji mogu potaknuti ponavljanje zločina.

– Zbog toga postoje zakoni protiv takvih simbola i murala u većini evropskih zemalja, uključujući i Krivični zakon Bosne i Hercegovine – dodao je Pettigrew.

Odbrana murala koju je vršio ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, s teško naoružanom interventnom policijom, zapravo je odbrana njegove perverzne i vrlo opasne fantazije o “srpskom svijetu”, ponovio je ugledni američki profesor.

– Vulin svojom odbranom murala podržava zločine Ratka Mladića počinjene u namjeri stvaranja ‘Velike Srbije’ s Republikom Srpskom. Mladić je pisao Miloševiću, zahvalivši mu na ‘neprocjenjivoj pomoći’, navodeći da to ne bi bilo moguće bez njegove podrške – podsjeća Pettigrew.

Prisjetio se i nedavne presude Sudskog vijeća u predmetu Stanišić i Simatović kojom je utvrđeno postojanje “udruženog zločinačkog poduhvata” u kojem je učestvovao “viši politički, vojni i policijski vrh u Srbiji”.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran je za poštivanje odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Jasno je da bi odgovorno vodstvo u Srbiji trebalo osigurati da se ovaj mural bez odlaganja ukloni – stava je.

Istovremeno, po mišljenju profesora, mural Ratka Mladića na ulazu u Kalinovik, općina u Bosni i Hercegovini, treba ukloniti jer se njime krši državni Krivični zakon koji zabranjuje veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

– Mural Mladiću također je oblik poticanja mržnje i poticanje na ponavljanje zločina zato ga treba ukloniti. Duboku zahvalnost upućujem hrabrosti aktivista u Beogradu da se odupru veličanju genocida, da brane istinu i poštuju sjećanje na žrtve – zaključio je u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew.

Mural Ratku Mladiću, zbog kojeg su u utorak do kasno navečer trajali neredi na ulicama Beograda kada je policija intervenirala i razdvajala sukobljene grupe građana, danas je uništen. Uništio ga je Đorđo Žujović, dugododišnji aktivist i član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), čiji je predsjednik Rasim Ljajić.

U utorak navečer nekoliko stotina građana okupilo se u Beograda na skupu podrške aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je ranije privedena nakon što je bacila jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji su predstavnici nevladinih organizacija imale namjeru obojiti, ali je policija je prethodno njihov skup zabranila.