Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska centralna banka

ECB: Fleksibilni omjer finansijske poluge za banke produžen do marta 2022.

ecb

U saopćenju ECB-a navodi se da je odlučeno da se trenutni fleksibilni omjer financijske poluge za banke produži do marta 2022. godine, kako bi banke nastavile pružati kredite privredi tokom perioda pandemije koronavirusa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da je trenutni fleksibilni omjer financijske poluge za banke produžen do marta 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ECB-a navodi se da je odlučeno da se trenutni fleksibilni omjer financijske poluge za banke produži do marta 2022. godine, kako bi banke nastavile pružati kredite privredi tokom perioda pandemije koronavirusa.

U normalnim okolnostima, očekivalo se da će fleksibilni omjer financijske poluge koju je ECB pružala bankama isteći 27. juna 2021. godine.

Omjer finansijske poluge je postojeći omjer između dva kapitala u preduzeću – vlastiti i posuđeni. Pokazatelj finansijske poluge je pokazatelj rizika koji preduzeće preuzima stvaranjem određene strukture izvora finansiranja, odnosno vlastitim i pozajmljenim sredstvima.