Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog povoljne situacije

Crna Gora ukinula skoro sve epidemiološke mjere

podgorica_crna gora_kafici

Liberalizacijom epidemioloških mjera se, između ostalog, ukida vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, trgovina, kao i ustanova obrazovanja i kulture, a povećava se dozvoljeni broj posjetilaca javnih okupljanja na otvorenom do 100 lica

Zbog povoljne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, Savjet za borbu protiv korona virusa je odlučio da se od 19.juna maksimalno liberalizuju mjere za sprječavanje njegovog širenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Obolijevanje od korona virusa u Crnoj Gori je danas na najmanjem nivou od jula 2020, a uporedna analiza pokazuje je četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika manja nego u 20 zemalja članica EU”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Liberalizacijom epidemioloških mjera se, između ostalog, ukida vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, trgovina, kao i ustanova obrazovanja i kulture, a povećava se dozvoljeni broj posjetilaca javnih okupljanja na otvorenom do 100 lica.

Omogućavaju se i muzičke manifestacije na otvorenom, ali posjetioci moraju imati dokaz o negativnom PCR testu starom do 72 sata, ili da je prošlo najmanje 14 dana od njihove potpune imunizacije od COVID-19. Uz slične epidemiološke mjere je moguć rad noćnih klubova, barova i diskoteka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Proširena je lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije COVID-19 epidemije, pa je bez testova ili dokaza o vakcinaciji granica otvorena i za Norvešku i Kazahstan.

To je ranije već omogućeno za državljane zemalja regiona – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije, potom članice Evropske Unije (EU), te Izraela, Švajcarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, i Moldavije.

Trenutno je 380 aktivno oboljelih od COVID-19, a hospitalizovano je 60 osoba. Broj oboljelih je za pola godine oboren za više od 10.500, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Do sada je prvom dozom protiv korona virusa u Crnoj Gori vakcinisano više od 30 odsto punoljetnih građana, dok je potpuno imunizovana četvrtina odraslih.

Procentualno je vakcinisan veći dio stanovništva u odnosu na Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Kosovo, navode iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.