Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Ekonomija Sirije pretrpjela štetu od 255 milijardi dolara

13/02/2016

Milioni stanovnika Sirije napustili su domove i izbjegli iz svojih gradova zbog napada Assadovih snaga, potpomognutih ruskim zračnim snagama, a danas najmanje 4,5 miliona njih su “izbjeglice unutar svoje domovine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjednika turske humanitarne organizacije IHH Hasan Aynaci, organizacije koja od početka rata u ovoj zemlji dostavlja humanitarnu pomoć sirijskim izbjeglicama, je govorio o posljednjim dešavanjima oko izbjegličke krize.

On je kazao kako su napadi na teritoriju Siriji uz podršku ruskih aviona rezultirali novim valom izbjeglica, koje su se uputile prema granici sa Turskom.

“Kako bi pomogli izbjeglicama na granici, nevladine organizacije u Turskoj pokrenule su humanitarne akcije i trenutno se isporučuje pomoć u hrani, kao i u odjeći, obzirom da je zimski period”, kazao je Aynaci.

Kazao je kako se trenutno na teritoriju dugom pet kilometara, paralelno uz granicu sa Turskom, nalazi više od 90 hiljada sirijskih izbjeglica.

“Naši stručni timovi su se uputili prema granici. Podižemo šatore. Turska je do sada primila 2,5 miliona Sirijaca i vlada je za to izdvojila velika sredstva. Turska može primiti još toliko izbjeglica, ali smatramo da to nije rješenje. Oko 4,5 miliona Sirijaca je primorano da napusti svoj dom. Oni su danas izbjeglice u svojoj zemlji”, rekao je Aynaci.

Rat u Siriji počeo je nasilnim pokušajima snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada da uguše antirežimske proteste, a kasnije su napade na položaje pobunjenika podržali i Assadovi saveznici Rusija, Iran i Hezbolah, koji i dalje opsadom gradova pod kontrolom opozicije sprječavaju dopremanje hrane i lijekova tamošnjem stanovništvu.

U Izvještaju Centra za politička istraživanja u Siriji se također navodi da je prosječni životni vijek Sirijaca od prijeratnih 70, smanjen na 55,4 godine. Naglašavajući da je tokom rata u Siriji raseljeno 45 posto stanovništva, u Izvještaju se navodi da su četiri miliona Sirijaca izbjegla van zemlje, a šest miliona raseljeno unutar njenih granica.

Sirijska ekonomija je pretrpjela štetu od 255 milijardi dolara zbog rata, dok je 13,8 miliona Sirijaca ostalo bez izvora prihoda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.