Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Turska nastavila uvoziti meso iz BiH

13/02/2016

Uprkos istrazi u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza mesa iz BiH u Tursku, koje su nanijele ogromnu finansijsku štetu domaćim uzgajivačima i osramotile zemlju, sporazum o bescarinskom izvozu goveđeg mesa u Tursku biće nastavljen, potvrđeno je “Novostima” u Vijeću ministara BiH.

Nakon što je Turska, u želji da pomogne BiH u saniranju šteta u poljoprivredi od poplava, odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH (isključivo domaćeg) na godišnjem nivou, ovaj “posao decenije” je doveden u pitanje zbog prevara.

Naime, pojedina preduzeća iz FBiH su zloupotrebila sporazum sa Ankarom tako što su uvozili meso iz Poljske i drugih zemalja i izvozile ga u Tursku lažno ga predstavljajući kao domaći proizvod.

Na osnovu izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH je pokrenulo je istragu u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza.

“Obrađujemo prikupljena dokumenta”, kazali su kratko u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

I dok traje istraga, u Vijeću ministara BiH kažu da su uvjereni da će BiH i ove godine biti odobren izvoz oko 10.000 tona govedine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca sprovodi kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su uočene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović.

Uzgajivači stoke prvi su posumnjali na malverzacije kada su im preprodavci naglo smanjili otkupnu cijenu mesa.

“Do pada cijena je došlo vjerovatno čim su uvezli meso iz inostranstva. Našim uzgajivačima stoke su odjednom smanjili otkupnu cijenu sa pet maraka na 3, do 3,5 KM!”,rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Turska je kilogram najboljeg goveđeg mesa otkupljivala i po cijeni od 10 KM po kilogramu.

“Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja”, rekao je Šarović.

Šarović je istakao da se još ne može govoriti o konkretnim imenima preduzeća u kojima se sprovodi kontrola.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika – mljekara iz RS Vladimir Usorac kaže, za “Novosti”, da pravosudne institucije moraju utvrditi i procesuriati pojedince koji su nezakonito švercovali meso.

“Ne smijemo dozvoliti da ispaštaju pošteni farmeri zbog nekoliko ljudi koji su ostvarili veliku zaradu nezakonito. Zahvalni smo Turcima što su, uprkos svemu, odobrili i ove godine da izvozimo meso. Ako se malverzacije ponove, propast će posao decenije”, rekao je Usorac.

Sporazum sa Turskom u 2015. doveo je do procvata izvoza mesa iz BiH. Vrijednost bescarinskog izvoza mesa 2015. bila je čak 87 miliona KM, u 2014. godini 5,6 miliona, a u 2012. i 2013. simboličnih 6.000 KM.

Kontrole se sprovode u firmama koje su se bavile izvozom mesa u Tursku, a to su: “Suša” iz Visokog, Mesna industrija “Dušići” iz Posušja, zatim Mesna industrija “Pijemont” iz Tuzle, te “Bajra” iz Travnika i “Šišović” iz Rakitnog, nedaleko od Posušja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.