Biznis

Sarajevo

Ekonomski forum BiH 2021: U potrazi za novim normalnim

27/04/2021

Fokus Foruma 2021. je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste "novo normalno" u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19

U Sarajevu se danas održava Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2021. koji organizuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović izjavila je na konferenciji za medije da će se ove godine zbog pandemije COVID-19 ekonomski forum održati i online putem.

Istakla je da je program Ekonomskog foruma BiH 2021. koncipiran u dvije panel sesije. Tema prve sesije je “In search for New normal” (U potrazi za “Novim normalnim”), a druga sesija se održava pod naslovom “Green economy: From SDGs over green Europe to Western Balkans and Bosnia and Herzegovina” (Zelena ekonomija: Od ciljeva održivog razvoja preko zelene Evrope do zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine).

“Ekonomski forum BiH je u ovih pet godina održavanja okupio preko 2.000 učesnika, a imali smo preko 80 govornika i pokušavamo da svake godine imamo međunarodno učešće”, rekla je Selimović.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Zlatko Lagumdžija, uvodničar i moderator, istakao je da je prvi panel posvećen temama koje se tiču potrage za “novom normalnosti”.

U prvom panelu zajedno s Garryjem Jacobsom, predsjednikom Svjetske akademije nauka i umjetnosti, govorit će Phoebe Koundouri, predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa, Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010. – 2012, i Sabina Silajdžić, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Fikret Čaušević, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i moderator druge sesije foruma, kazao je da će glavne teme druge sesije biti održivi razvoj, zelena ekonomija s pozicije Evropske unije, Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

O zelenoj ekonomiji i ciljevima održivog razvoja u Evropi, Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini će govoriti Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik Svjetske banke, Jan Fischer, predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009. – 2010, Belma Hadžiomerović, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. za BiH, i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.

Fokus Foruma 2021. je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste “novo normalno” u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19.

Organizatori Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.