Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Ekonomsko osnaživanje Srebrenice”: Sedam mladih dobilo posao

srebrenica mladi

U okviru projekta “Ekonomsko osnaživanje Srebrenice”, koji sprovodi kompanija “Posao.ba”, u Srebrenici je zaposleno sedam mladih ljudi.

Oni će raditi na sklapanju “Sarajevske kocke”, autentičnog simbola Općine Stari Grad Sarajevo, koju je dizajnirao umjetnik Aid Rifatbegović.

Aid Rifatbegović, slobodni umjetnik iz Sarajeva, autor autentičnog suvenira “Sarajevska kocka“, želi na ovaj način da pomogne Srebrenicu i njeno stanovništvo.

“Lično sam htio dati svoj doprinos u zapošljavanju mladih ljudi i prilike da žive u svom gradu. Indirektna inicijalna kapisla i najveći razlog zbog kog sam odabrao Srebrenicu je to što sam davno, prije 45 godina, odselio iz Srebrenice i ovo je moj simbolični povratak. Želim pomoći u ekonomskom i duhovnom prosperitetu Srebrenice”, nije krio svoje zadovoljstvo Aid Rifatbegović.

Kompanija “Cube” d.o.o. iz Sarajeva je otvaranjem proizvodnje u Srebrenici pomogla upošljavanju sedam mladih ljudi.

Jedna od onih koja je dobila posao je i Ajša Hasanović, kojoj se dopada novo radno mijesto.

“Ovdje sam na obuci dvije sedmice. Do ovog radnog mjesta sam došla tako sam predala aplikaciju na “Posao.ba”. Ovo je dobra i pozitivna stvar za naš grad, naravno i za mene lično i sve nas koji radimo ovde”, rekla je Ajša Hasanović.

Radni dan počinje u osam sati, a zaposleni kažu da posao nije naporan i da uz dobru atmosferu sve ide lakše.

“Počinjemo u osam sati. Drugačiji je pristup radu, možemo i da se šalimo, tako da nam posao ne pada teško. Što se tiče kocke, pravimo je po fazama. Svi radimo sve faze. Kocka ima jezgro na koje lijepimo ostale dijelove. Kocka se pravi od četiri različite vrste drveta, da bi bila estetski ljepša”, opisala je proces proizvodnje Milica Skočo, jedna od zaposlenica.

Projetak “Ekonomsko osnaživanje Srebrenice” do sada je omogućio 70 radnih mijesta. Nezaposleni se interesuju za razne vrste poslova, pokušavajući da pronađu posao. Sklapanje “Sarajevske kocke” je odličan primjer kako se mogu omogućiti nova radna mjesta za mlade Srebreničane.