Biznis

Njemačka

Električna vozila dovest će do ukidanja više od 400.000 radnih mjesta

13/01/2020

U izvještaju se ističe da motori na električni pogon imaju manje dijelova i potrebno je manje održavanja od onih sa unutrašnjim sagorijevanjem što će dovesti do otpuštanja radnika

Prelazak na električna vozila mogla bi u Njemačkoj uzrokovati nestanak 410.000 radnih mjesta do 2030. godine, pišu danas njemački mediji.

Prema pisanju dnevnika Handelsblat koji se poziva na izvještaj savjetodavnog tijela njemačke administracije “Budućnost mobilnosti” /NPM/, samo u proizvodnji motora i mjenjača moglo bi da bude ugroženo oko 88.000 radnih mjesta.

U izvještaju se ističe da motori na električni pogon imaju manje dijelova i potrebno je manje održavanja od onih sa unutrašnjim sagorijevanjem što će dovesti do otpuštanja radnika.

“Proizvodnja vozila biće dodatno automatizovana i neće biti potreban sadašnji broj radnika”, piše Handelsblat prenoseći izjavu predsjednika NPM Heniga Kagermana.

Tokom 2018. godine, broj zaposlenih u njemačkoj automobilskoj industriji dostigao je 834.000 što je najviše od 1991. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.