Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Elektrokrajini” kredit EBRD-a od 15 miliona eura za modernizaciju mreže

elektrokrajina

Direktorica preduzeća „Elektrokrajina“ Banja Luka Seka Kuzmanović i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown potpisali su danas ugovor o kreditu od 15 miliona eura, koji je namijenjen za projekt modernizacije elektrodistributivne mreže.

Kuzmanović je istakla da će ova finansijska sredstva biti utrošena za saniranje distributivne mreže, izmještanje mjernog mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje za kupce električne energije ovog distributivnog preduzeća.

-Ovo je vrlo povoljan kreditni aranžman, uz grace period od tri godine. Polovinu sredstava dobit ćemo po kamati od 4,2 posto, a ostatak po kamati od 0,5 posto. Kreditom ne ugrožavamo poslovanje ‘Elektrokrajine’, već se očekuje poboljšanje u radu i kupcima kontituirano snabdijevanje električnom energijom – rekla je Kuzmanović.

Direktor Kancelarije EBRD-a za BiH Ian Brown je naglasio da ovaj ugovor pokazuje da su u EBRD-u uvjereni u komercijalnu stabilnost ne samo „Elektrokrajine“ već i stabilnost elektro-energetskog sektora RS-a.

-Sredstva će pomoći za efikasnije i slabilnije snabdijevanje električnom energijom. Najveću korist će imati potrošači električne energije, a osigurat ćemo i zaštitu životne sredine. Po pola kreditnih sredstava dat će EBRD i Specijalni fond za zelenu energiju, kojim upravlja EBRD uz doprinos Tajvanskog fonda za međunarodnu saradnju i razvoj za podršku projektima koji se odnose na investicije u tehnologije zelene energije – rekao je Brown i dodao da je projekt podržala i Austrija s bespovratnim sredstvima pomoći od 300.000 eura.

V.d. generalnog direktora „Elektroprivrede RS“ Željko Kovačević je ocijenio da će ovim kreditnim sredstvima u „Elektrokrajini“ biti smanjeni distributivni gubici, ističući da će ovo preduzeće biti moderna kompanija u elektrodistributivnoj oblasti.

Modernizaciju i unapređenje poslovnih aktivnosti “Elektrokrajine”, koje je najveće elektrodistributivno preduzeće u RS-u, koje usmjerava 48 posto ukupne potrošnje električne energije na području RS-a, očekuje i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a.

-RS je proizvodnju električne energije navela kao prioritet u razvoju, a za to je neophodno proširenje proizvodnje i novi kapaciteti u ovom sektoru – kazao je Đokić ističući da je u prošloj godini proizvodnja električne energije bila u vrhu ukupne industrijske proizvodnje u RS-u i iznosila je više od 20 posto ukupne prerađivačke industrije.