Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivreda HZ HB diže kredit da bi održala likvidnost

elektroprivreda HZ HB

JP Elektroprivreda HZ HB 4. januara je odobrila provođenje javne nabavke i to kratkoročnog kredita – prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu od 14 milijuna KM na razdoblje od jedne godine kod UniCredit Banke d.d. Mostar.

Iz JP Elektroprivrede HZ HB potvrdili su da se ovim, tzv. “over-draft” kreditom omogućavaju dodatna sredstva kako bi se zadržala likvidnost jer su prinuđeni na kupnju električne energije.

Kako se ističe u informaciji o provođenju postupka javne nabave, a koja je objavljena na web stranici JP Elektroprivreda HZ HB, imenovano je i posebno povjerenstvo za pregovarački postupak, dok nije navedeno u koju svrhu se podiže 14 milijuna KM kratkoročnog kredita.

Brojna su pitanja koja traže pojašnjenje oko podizanja kratkoročnog kredita. Znači li to da Elektroprivreda HZ HB nije likvidna te da nema novca za tekuće poslovanje jer je ovakav, tzv. “over-draft” kredit posljednji put korišten je 2007. godine kada je Elektroprivreda HZ HB proživljavala ozbiljnu krizu u poslovanju.

“Over-draft” kredit

“Kako je izrazito loša hidrološka situacija i vrlo niske kote vode u jezerima, JP EP HZHB d.d. Mostar je zaključila Ugovor s navedenom bankom za tzv. Over – draft kredit što je mogućnost dozvoljenog  prekoračenja po računu, kako ne bi doveli u pitanje svakodnevnu likvidnost Društva, jer smo u situaciji da moramo kupovati veće količine električne energije”, odgovor je na upit iz Ureda odnosa s javnošću od strane Elektroprivrede HZ HB.

Ovime je neizravno potvrđeno da Elektroprivreda podiže kratkoročni kredit zbog održavanja čiste likvidnosti, a ne investicija što, kako tvrde ekonomisti, nije dobar znak ukoliko se uzme u obzir da je prije samo oko 16 mjeseci na računu EP HZ HB bilo oko 50 milijuna, a sve obveze plaćene.

Inače, “over-draft” kredit omogućava dodatni izvor sredstava i klijentima omogućava održavanje razine likvidnosti u poslovanju te tako i premošćavanje problema deficita sredstava.

Otišao najveći potrošač – Aluminij

Podsjetimo, najveći elektroprivredin potrošač, Aluminij d.d. Mostar, u oktobru je potpisao ugovor o isporuci električne energije s Elektroprivredom BiH i isti je tada nazvan povijesnim. Iako i sam u poslovnim problemima i veliki dužnik i neredoviti platiša, Aluminij je najveći potrošač električne energije te je ovo bio i povijesni poslovni udar za Elektroprivredu HZ HB koja je time izgubila najvećeg klijenta.

Od velikih potrošača ostale su samo Željeznice FBiH, a bivši direktor Nikola Krešić često je znao kazati da je “Elektroprivreda HZ HB bez Aluminija samo trafika”. S druge strane, otvaranjem tržišta električne energije za očekivati je i odlazak mnogih pravnih subjekata-potrošača.

Za podsjetiti je i da je krajem prošle godine Regulatorno povjerenstvo za energiju u Federaciji BiH (FERK) odobrilo povećanje cijene električne energije za Elektroprivredu HZ HB i to za kategoriju kućanstvo u prosječnom iznosu od 1,45 posto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže u prosjeku 3,04 posto. S obzirom na oko 175.000 potrošača, za očekivati je i znatan priliv novca od računa za električnu energiju za januar ove godine. Kako izgleda, to povećanje cijene ipak nije dovoljno.

U javnosti i dalje vlada mišljenje da je posao u Elektroprivredi zbog visokih plaća “posao iz snova”. No, i tu se polako “okreće ploča”, a tomu svjedoči i podatak od uposlenika da su isplaćivane božićnice sve do ove godine bile u iznosima od 700 KM, a ove godine smanjene su na 250. Potom, smanjeni su i iznosi toplog obroka koji sada iznosi oko 12 KM za razliku od prijašnjih 16 KM.

Sve ovo vidan je pokazatelj rezanja sredstava i štednje koja se provodi, a na koju sindikati u Elektroprivredi HZ HB još uvijek neobjašnjivo šute iako je pitanje bliskog vremena i smanjenje plaća djelatnicima.