Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivredi RS dodijeljena koncesija za vjetroelektranu Hrgud

hrgud

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane Hrgud.

Radi se o prvoj vjetroelektrani koja će biti u sistemu Elektroprivrede RS, a koja će biti izgrađena u Berkovićima. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 125 miliona KM, a instalisana snaga vjetroelektrane Hrgud iznosiće 48 megavata.

Đokić je istakao da će koncesiona naknada iznositi 3,6 posto ostvarenog prihoda u periodu od 50 godina.

“Provedeno istraživanje na području Hercegovine pokazalo je da postoji dovoljno vjetra za izgradnju ovakvog objekta”, kazao je Đokić i dodao da su sredstva za izgradnju obezbijeđena kroz kredit kod njemačke KFW banke.

Branislava Milekić objasnila je da će ova vjetroelektrana proizvoditi manje od jednog procenta energije koju proizvodi Elektroprivreda RS, ali da je izgradnja značajna zbog povećanja učešća proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji.

Prema njenim riječima, vjetroelektrana trebalo bi da bude izgrađena za tri i po godine, jer je period predviđen za istraživanje i izradu projektrno tehničke dokumentacije 24 mjeseca, a sama izgradnja trebalo bi da traje 18 mjeseci.