Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novih 60 miliona eura za izgradnju autoceste u FBiH

autocesta

Javno preduzeće (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) obavještava da je međunarodna finansijska institucija Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila finansiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg lota dionice Zenica jug – Zenica sjever.

Radi se o novih 10 kilometara autoceste. Na taj način osigurano je dodatnih 60 miliona eura za izgradnju koridora 5-C. JP Autoceste FBiH uputilo je inicijativu Vladi FBiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice.

Planirano je da se početkom slijedeće godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

– U proteklom periodu intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica i na pregovorima s međunarodnim finansijskim insitucijama za njihovo finansiranje. Kako smo uporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog lota zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune, kao i trećeg lota zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele da li su ovi infrastrukturni projekti u BiH od državnog prioriteta – istakao je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Dodao je da je realno da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste, ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica.

Do sada je za izgradnju koridora 5-C osigurano 300 miliona eura, i to za dionice: Počitelj – Međugorje, 100 miliona eura, dužine 11 km, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 miliona eura, dužine 8 km, Drivuša – Klopče, 30 miliona eura, dužine 3 km, Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 miliona eura, dužine 10 km.

– Početkom slijedeće godine možemo imati u izgradnji novih 32 km autoceste na koridoru 5-C – saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.