Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energetski summit krajem aprila u Neumu

energetski samit neum
Foto: fena/ Arhiva

Summit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice, najavili su organizatori

Energetski summit u Bosni i Hercegovini 2024. bit će održan u Neumu od 23. do 26. aprila, a kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodit će se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Summit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice, najavili su organizatori.

Na summitu će se razgovarati o važnim temama kao što su CBAM, pravedna energetska tranzicija i financiranje energetske tranzicije, sigurnost opskrbljivanja prirodnim plinom, razvoj tržišta električne energije u regiji, sistem trgovanja emisijama, nauka i razvoj, investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije, usklađivanje razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje, obnovljiva energija te energetska efikasnost.

Pokrovitelji Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2024. su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTiEO) i regulatorne komisije u sektoru energije u Bosni i Hercegovini.

Događaj organizira Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured posebnog predstavnika EU u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Veleposlanstvo Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britansko Veleposlanstvo Sarajevo.