Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM

energoinvest

Energoinvest d.d. Sarajevo potpisao je sa Elektroprivredom Etiopije (Etiopian Electric Power) ugovor o realizaciji projekta izgradnje dalekovodne linije u vrijednosti 13,5 miliona eura.

Projekat finansira Francuska razvojna agencija (France development agency).

Rok za izvršenje ovog posla je 18 mjeseci, a očekivani početak radova planiran je za novembar ove godine.

Uime Energoinvesta, ugovor je potpisao Samir Šikalo, nosilac kompletne ponude i koordinator projekta, a uime Elektroprivrede Etiopije Shiferaw Telila, izvršni direktor.

Naser Mulać, direktor Energoinvestovog Sektora inženjering za dalekovode (IDV) je izjavio da ovaj ugovor za Energoinvest znači uposlenost njegovih ljudi, te pokazuje da je ova kompanija i dalje konkurentnia.

– Imamo kontinuitet i ovaj ugovor pokazuje da možemo dobijati velike poslove na izgradnji dalekovoda, što treba biti i naše opredjeljenje u budućnosti. Svaki posao je za nas vitalan i svako tržište je za nas podjednako bitno. U Africi ima posla, te očekujemo da ćemo tamo i u budućnosti biti prisutni i uspješni – kazao je Mulać.

Energoinvest je dobio ovaj posao u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, te će na izuzetno zahtjevnom terenu uraditi dalekovodne linije 400 kV, dužine oko 50 km.

Riječ je o dvije linije dalekovoda dvostrukog sistema (double circle), prva jačine 400 kV u dužini 16,2 km, i druga od 230kV u dužini 30 km.

Ova dalekovodna mreža će napajati električnom energijom industrijsku zonu u blizini glavnog grada, Addis Ababe.

Novi posao predstavlja nastavak ranije uspješno realizovanih poslova na ovom tržištu gdje je Energoinvest prisutan od 1972. godine.

U Etiopiji je Energoinvest u aprilu 2015. u potpunosti završio izgradnju dalekovoda u dužini oko 370 km, čime je stekao važne reference i pokazo se provjerenim partnerom, te je na novom potpisanom ugovoru ponovo angažiran od istog investitora – Elekroprivrede Etiopije, saopćio je Energoinvestov Odjel za odnose sa javnošću.