Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjeverna makedonija

Energoinvest u Skoplju potpisao ugovor vrijedan 17,3 miliona eura

energoinvest – ugovor u makedoniji

Ugovorom je predviđena izgradnja 400-kilovoltnog dalekovoda i predstavlja važan projekat za MEPSO, jer će omogućiti međunarodnu konekciju između Sjeverne Makedonije i Albanije

Kompanija Energoinvest d. d. Sarajevo i Operater prijenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura.

Ugovorom je predviđena izgradnja 400-kilovoltnog dalekovoda i predstavlja važan projekat za MEPSO, jer će omogućiti međunarodnu konekciju između Sjeverne Makedonije i Albanije, saopćeno je iz Energoinvesta.

Uz delegacije potpisnika, koje su predvodili direktor Energoinvesta Bisera Hadžialjević i u ime MEPSO-a generalni direktor Eva Shukleva, ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i premijer Vlade Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, resorni ministar te ostali predstavnici Vlade i predstavnici Sobranja Sjeverne Makedonije.

“Energoinvest će ovaj projekat raditi po sistemu ‘ključ u ruke’ (turn-key project), što znači da naša kompanija izvodi projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon dalekovoda 400 kV koji ide od trafostanice Bitola 2 (400/110 kV), preko trafostanice Ohrid (400/110 kV) do makedonsko-albanske granice. Rok za izgradnju ovog projekta je 30 mjeseci”, saopćeno je iz Energoinvesta.

Projekat finansira Evropska razvojna banka (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi (Energy infrastructure project – Corridor 8) koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju s mrežom mediteranskih i drugih evropskih zemalja.

Energoinvest je dobio ovaj posao na međunarodnom tenderu u konkurenciji najvećih firmi iz ove oblasti.

“Dobijanjem ugovora poput ovog u Sjevernoj Makedoniji i projektima koji već realizuje naša kompanija u Albaniji, potvrđuje da Energoinvest ima potencijala i može uspješno raditi najzahtjevnije projekte, a sa druge strane otvara mogućnost za učešće na novim poslovima u regionu”, navode iz bh. kompanije.