Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

javni poziv

EU obezbijedila milion eura za zapošljavanje u BiH

javni poziv za zapošljavanje eu
FOTO: Fena

Evropska unija nastavlja podržavati uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH

U Bihaću je u četvrtak predstavljen Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava podrške u cilju povećanja formalnog zapošljavanja na lokalnom nivou. Poziv za dostavljanje prijedloga sačinjen je u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU), a realizira Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Kreiranjem jedinstvenog saveza između lokalne uprave, službi za zapošljavanje, kompanija, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, očekuje se da u okviru novog poziva ukupan indikativni iznos podrške od 1.02 miliona eura bude raspodijeljen na minimalno šest lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Informativno-edukativna sesija u Bihaću je bila prilika za promociju poziva, ali i održavanje obuke za razvoj projektnog prijedloga za potencijale članove partnerstva, te su svi prisutni iskoristili ovaj događaj za umrežavanje i razmjenu iskustva.

– U toku dosadašnje realizacije LEP II projekta smo zahvaljujući podršci Evropske unije putem prvog poziva, koji je objavljen u maju 2021. godine, uspostavili 20 lokalnih partnerstava koja su u prethodnom periodu, odnosno u periodu do septembra 2023. godine unaprijedili kvalifikacije 857 nezaposlenih osoba, formalno zaposlili 174 osobe, razvili 53 programa za obuke za tržište rada i podržali osnivanje 118 malih biznisa. Nadamo se da će ta partnerstva ostati posvećena samoodrživosti, putem saradnje svih lokalnih aktera, te na taj način nastaviti doprinositi lokalnom razvoju – naglasila je Amra Selesković, projektna koordinatorica iz Međunarodne organizacije rada u BiH.

Sesija u Bihaću je bila prva u nizu sesija, koje se organizira povodom objave Drugog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava podrške, saopćeno je iz MOR-a.