Euro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

Cijena zajedničke evropske valute u ponedjeljak je porasla na međunarodnim tržištima, podstaknuta snažnim ekonomskim podacima iz eurozone.

Euro je u popodnevnim satima bio na dobitku 0,60% prema američkoj valuti i trguje se za 1,0626 dolara.

U odnosu na japansku valutu, euro je ojačao 0,9%, na 118,9785 jena, dok je prema “švajcarcu”, u plusu 0,34%, na 1,0679 franaka za euro, prenose agencije.

Rast cijene nafte podržava rusku valutu pa euro bilježi negativni pravac prema rublji, i kreće se oko nivoa 61,6o rubalja, što predstavlja pad od oko 0,2 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Ekonomska klima je poboljšana u EU, saopštila je Evropska komisija, a odgovarajući indeks, ESI, je u februaru porastao na najviši nivo u posljednjih šest godina. Takođe je porastao BCI indeks, koji mjeri raspoloženje u proizvodnom sektoru.

S druge strane, američki dolar je u ponedjeljak oslabio u korpi najvažnijih svjetskih valuta pred Trampovo obraćanje u Kongresu. Investitori ne vjeruju da će američki predsjednik ponuditi više detalja o budućim ekonomskim planovima.

“Tržište i dalje čeka detalje u vezi plana podsticaja za američku privredu, uključujući blaže propise, sveobuhvatnu poreznu reformu i veća infrastrukturna ulaganja”, rekao je valutni analitičar u “MUFG” Lee Hardmann.

Dolar je pritisnut i spoznajom da će ekonomski planovi Trampove administracije imati ograničen uticaj na privredu u ovoj godini. To je potvrdila i prošlonedjeljna izjava ministra finansija SAD-a Stevena Mnuchina, koji je rekao da sve mjere koje nova američka vlada preduzima vjerovatno neće imati većeg uticaja u ovoj godini.