Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dogovor ministara

Evropska unija usvojila hitan plan za plin

Omišalj: Lokacija budu?eg plutaju?eg LNG terminala
06.02.2018., Omisalj - Lokacija buduceg plutajuceg LNG terminala (prihvatni terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku) u sklopu postrojenja Dina- Petrokemije kojem se protive zastupnici otoka Krka. "nPhoto: Nel Pavletic/PIXSELL

Države članice Evropske unije postigle su u utorak u Bruxellesu dogovor o hitnom prijedlogu za smanjenje potrošnje plina dok raste zabrinutost da bi Rusija u konačnici mogla prekinuti već smanjene isporuke plina

Ministri energetike iz Evropske unije dogovorili su plan smanjenja upotrebe plina u cijelom bloku zbog straha da bi Rusija mogla zaustaviti isporuke.

Detalji ovog dogovora bit će objavljeni danas na pres-konferenciji iako neki kažu da ovaj današnji prijedlog neće biti dovoljan kako bi se zemlje pripremile za zimu, javlja Deutsche Welle.

Države članice Evropske unije postigle su u utorak u Bruxellesu dogovor o hitnom prijedlogu za smanjenje potrošnje plina dok raste zabrinutost da bi Rusija u konačnici mogla prekinuti već smanjene isporuke plina.

Sporazum je najavila Češka, koja trenutno predsjedava EU.

– Ovo nije bila nemoguća misija – objavila je Češka na Twitteru.

Vanredni sastanak dolazi u trenutku kada Rusija ponovo treba smanjiti isporuke plina bloku, koji je ovisio o Moskvi za 40 posto svoje opskrbe prije nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.