Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

10.000 eura maksimalno

Evropska unija zabranjuje veća plaćanja kešom!?

eurosGettyIDanitaDelimont-5932e1283df78c08ab04de54

McGuiness paket koji će predstaviti u julu smatra “velikim praskom” u borbi protiv pranja novca

U borbi protiv pranja novca Europska komisija (EK) želi zabraniti gotovinsko plaćanje preko 10.000 eura. To je najavila povjerenica za financijsko tržište Mairead McGuinness u intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ).

“Govorimo o gornjoj granici od 10.000 eura. Nositi toliko novca u džepovima prilično je teško. Većina ljudi to ne radi”, rekla je povjerenica McGuiness.

Uredba treba biti dio paketa zakonodavnih prijedloga protiv pranja novca koji Komisija namjerava predstaviti u julu, prenosi Index.

McGuinness je za SZ rekla da želi predložiti osnivanje agencije EU za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma uz potporu država članica: “Imat će brojne ovlasti i izravno će nadzirati politike sprečavanja pranja novca određenih velikih banaka.”

Ta agencija bi se trebala boriti ne samo protiv pranja novca već i protiv finansiranja terorizma.

McGuiness paket koji će predstaviti u julu smatra “velikim praskom” u borbi protiv pranja novca.

Na videokonferenciji koju je u siječnju održala stručna gtupa za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma vlasti u Bruxellesu požalile su se na to da je gotovina “instrument izbora kriminalaca” kada je riječ o pranju novca, navodi Süddeutsche Zeitung. Uz to, ogromne razlike između europskih zemalja narušavaju tržišne odnose.

Primjerice, dok kupci u Grčkoj mogu platiti do 500 eura u gotovini, u Hrvatskoj mogu platiti do 15.000 eura u gotovini.

Rješenje koje je sada pred Komisijom jest uvođenje gornje granice od 10.000 eura za gotovinska plaćanja. Time se nije bavila samo Evropska komisija već i Njemački Savezni ured za reviziju, koji je preporučio ograničenje od 5000 eura u prosincu 2020. godine.