Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropske razvojne banke okreću leđa Turskoj, novac usmjeravaju na Balkan

EBRD European Bank for Reconstruction and Development

Njemačka štampa piše da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) težište aktivnosti prebacila na Zapadni Balkan, a okrenula je leđa Turskoj. Slično se tvrdi i za Evropsku investicijsku banku (EIB).

Kako navode, upravo je Zapadni Balkan postao atraktivniji za investiranje, prenosi Radio Dojče vele. Pošto je pristup Turske Evropskoj uniji propao, finansijska podrška Evrope je usmjerena na kandidate za prijem iz čitavog Balkana.

Prema informacijama Frankfurter algemajne cajtunga, EBRD se nigdje ne angažuje intenzivnije nego u regionu Zapadnog Balkana, koji čini šest privreda – Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

List dodaje da investicije u tih šest ekonomija “iznose godišnje više od 560 eura po stanovniku“.

Poređenja radi, u istočnoevropskim članicama EU, na primer u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj ili u baltičkim zemljama, iznose 330 eura. U zemljama Sjeverne Afrike, kao što su Egipat, Jordan, Liban ili Tunis, taj iznos je 43 eura.

– EBRD, koja je koncentrisana prije svega na Istočnu Evropu, uložila je 10 milijardi eura u 600 projekata na Zapadnom Balkanu. Gotovo polovina tog novca, 4,7 milijarde eura, otišla je u najmnogoljudniju zemlju Srbiju, slijede Bosna i Hercegovina (2,1 milijarde), Makedonija (1,6) i Albanija (1), navodi se u tekstu.

Povodom Investicionog samita za Zapadni Balkan, koji je prije nekoliko dana u svom sjedištu u Londonu organizovala EBRD, frankfurtski dnevnik primjećuje da se on “održava samo dvije i po sedmice nakon što je objavljena nova strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan čiji je cilj da ponudi regionu pouzdanu perspektivu pristupa”.

Srbiji i Crnoj Gori je stavljena u izgled perspektiva pristupa do 2025, dakle manje od sedam godina.

Nova strategija Brisela je skrenula pažnju poslovnog svijeta na region.

– Svaki put kada EU pošalje pozitivan signal u pravcu Zapadnog Balkana, tamo se javi povećanje investicija. Planovi o proširenju s planom pristupa i reformskim uslovima čine investicije atraktivnijim i lakše ih je planirati, rekao je za frankfurtski dnevnik predsjednik EBRD Suma Čakrabarti.

I Evropska investiciona banka (EIB) u Luksemburgu je pojačala svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu. Ona je tamo od 2007. podijelila oko sedam milijardi eura, samo u 2017. godini 548 miliona.

U tekućoj godini, u Srbiji su potpisani ugovori o novim kreditima i namjenskoj finansijskoj pomoći u vrijednosti od 347 miliona eura. EIB, koja pripada članovima EU, sada se smatra vodećim međunarodnim investitorom na Zapadnom Balkanu, piše frankfurtski list.

– Tradicionalno je Turska najvažniji primalac sredstava EBRD i EIB van EU, ali tamo su sada opale njihove aktivnosti. Slično važi i za tzv. pretpristupnu pomoć (IPA). I tu je Ankara najveći profiter, no sada se stvar pomijera na Zapadni Balkan. Kao dio nove strategije, IPA hoće da poveća pomoć tom regionu. Srbija već sada dobija po glavi stanovnika mnogo više novca od Turske, navodi Frankfurter algemajne cajtung.