Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privredni forum BiH – Iran: Otvoriti novo poglavlje u odnosima

privredni forum iran bih

Dobre političke odnose Bosne i Hercegovine i Irana treba iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje, poručeno je danas na privrednom forumu BiH – Iran, koji se održava u Sarajevu, a kojem prisustvuju iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Obojica su obračajući se skupu istakli da dobre političke odnose dvije zemlje treba iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Zarif je naglasio da su za Iran dobri odnosi sa BiH izuzetno značajni, te da se zalažu za sigurnost, mir, slogu i solidarnost svih naroda u BiH.

“Što se tiče ekonomskih odnosa i oni mogu doprinijeti stabilizaciji, miru i sigurnosti i međusobnoj saradnji naroda BiH. Naša politika prema BiH nikada nije bila, niti će biti takva da se njome želi naštetiti bilo kome u BiH. Postoje mnoge prilike za međusobnu ekonomsku saradnju i unapređenje. Posebno je važno da se stanovnici dviju zemalja upoznaju kroz razvoj turističke razmjene. Značajan je poslovni turizam, kako bi se upoznali jedni s drugima, s prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim spomenicima obje zemlje. Upoznavajući se sa BiH naši privrednici mogu steći bolji dojam i utisak o ovoj zemlji“, kazao je Zarif, te dodao:

“Ako bi se odnosi unaprijedili i putovanje iz jedne u drugu zemlju olakšalo, mislim da bi to omogućilo i stvorilo uslove za unapređenje ekonomske saradnje. Što se tiče nas u Iranu spremni smo poduzeti potrebne mjere zajedno sa našim prijateljima u bh. vlastima i raditi na unapređenju i olakšanju uslova za ekonomsku razmjenu, sve do samog ukidanja viza. Spremni smo pratiti dinamiku naših prijatelja u BiH i s naše strane nema nikakvih prepreka.“

Dodao je da bi Iran mogao postati veoma važan partner BiH u osiguranju energetskih potreba u sferi nafte i plina.

Bh. ministar Šarović naglasio je da je obim trgovinske razmjene BiH i Irana zanemariv, jer iznosi svega oko šest miliona konvertibilnih maraka (KM) i da je to neophodno promijeniti nabolje, jer postoje velike mogućnosti.

“Obim naše razmjene ne odražava prijateljske odnose naših zemalja. Uvjeren sam da su naše mogućnosti mnogo veće i ovaj forum ima za cilj da podstakne našu ekonomsku saradnju, jer su mogućnosti prepoznate i od strane privrednika i privrednih komora. Uvjeren sam da i prisustvo ministra Zarifa i mene može tome doprinijeti“, rekao je Šarović.

Potom se okrenuo konkretnim problemima s kojima se prilikom pokušaja saradnje susreću privrednici Irana i BiH.

“Zadatak privrednika je da prepoznate šanse, ali i prepreke. Želim da još jednom ponovim koje su prepreke, a to je pitanje platnog prometa, vizne liberalizacije i boljeg sporazuma o preferencijalnoj trgovini. Na sporazumu ministarstvo radi već više od godinu dana i možemo reći da smo blizu da tu prepreku preskočimo. On u suštini znači da bi se neki od ekonomskih i privrednih aduta svake od ovih zemalja kroz preferencijalni režim, kroz ukidanje ili smanjenje carinskih stopa, lakše našli na tržištima BiH i Irana. Na samom smo pragu zaključenja sporazuma i učiniću sve da ga što prije usvojimo, da prođe proceduru i da vam ga damo na korištenje. Ove dvije druge prepreke su nešto što donosiocima odluka ovdje u BiH, vi privrednici treba da predočite, jer oni treba da prate vas. Mislim da bankarski sektor treba da omogući lakši platni promet privrednicima, ali i da se krene u viznu liberalizaciju, kao što su to učinile zemlje u regionu“, zaključio je Šarović.

Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom Islamske Republike Iran organizator je Privrednog foruma BiH – Islamska Republika Iran. Forumu prisustvuje više od 30 predstavnika iranskih kompanija, koji su u Sarajevo doputovali sa ministrom vanjskih poslova Zarifom.

Cilj foruma je unapređenje privredne u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja, putem direktnog povezivanja privrednika i promocije investicionih prilika.

Nakon plenarnog dijela događaja tokom kojeg su se obratili predstavnici dvije privrede i zvaničnici, planirani su bilateralni susreti iranskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Privrednici iz iranske delegacije posluju u raznim oblastima: poljoprivredno-prehrambeni sektor, građevinarstvo, zdravstvo i zdravstveni turizam, medicinska oprema, inženjering, rudarstvo, IT, farmaceutska industrija, petrohemija, a tu su i predstavnici trgovačkih kompanija i investitori.