Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika cementa Lukavac među najmodernijim u Evropi

Fabrika cementa Lukavac1

Fabrika cementa Lukavac (FCL) jedna je od rijetkih uspješnih priča o privatizaciji u Bosni i Hercegovini i upravo zahvaljujući prelasku u vlasništvo austrijske kompanije Asamer Baustoffe AG Fabrika je postala najveći proizvođač cementa u našoj zemlji.

„Ove godine brojnim aktivnostima planiramo obilježiti 15 godina od uspješne privatizacije. Izuzetno smo ponosni što smo dio ugledne poslovne grupacije Asamer koja je donijela značajnu investiciju u BiH. Od privatizacije 2001. godine Fabrika je prošla dvije velike faze izgradnje i rekonstrukcije u koje je investirano više od 200 miliona KM. Zahvaljujući tome, FCL je od jedne tehnološki zastarjele fabrike postala među najmodernijim i ekološki najprihvatljivijim cementarama u Evropi. Napori koje je grupacija Asamer uložila u ekologiju doprinijeli su da Lukavac i njegova okolina sada dišu čistiji zrak“,
kazao je Izet Imamović, direktor Fabrike cementa Lukavac.

Osim što je postala ekološki industrijski primjer, FCL je u proteklih 15 godina dao izuzetan doprinos privrednom razvoju Lukavca, ali i cijele tuzlanske regije. U proizvodnji cementa koriste se isključivo domaće sirovine, a direktno je zaposleno više od 200 radnika.

„FCL je već godinama među najpoželjnijim poslodavcima. Trudimo se da imamo zdrav odnos prema svojim uposlenicima u čije usavršavanje konstatno ulažemo. U prošloj godini uposlili smo 12 novih radnika, od čega šest visokoobrazovanih. U periodu do 2018. godine, u tehnološki razvoj i očuvanje okoliša planiramo investirati dodatnih deset miliona eura, što će svakako doprinijeti i novim zapošljavanjima. FCL je i društveno odgovoran član lokalne zajednice i kroz razne projekte podržavamo sve segmente društva jer želimo poboljšati kvalitet života u našem gradu“, naglasio je

Također, lukavačka cementara prva je u BiH počela koristiti alternativna goriva od otpada visoke kalorične vrijednosti nastalog iz domaćinstava, industrije i drugih djelatnosti što doprinosi očuvanju neobnovljivih izvora energije, smanjenju troškova proizvodnje za industriju, te očuvanju okoline kroz trajno rješavanje otpada.