Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika duhana Sarajevo upozorila potrošače na pojavu “dostavljača”

fabrika duhana sarajevo – FDS

Fabrika duhana Sarajevo nakon pritužbi građana da pojedinci neovlašteno vrše usluge “dostave na kućnu adresu” duhana navodno proizvedenih u FDS, izdala je upozorenje svim potrošačima:

“Proizvodi Fabrike duhana Sarajevo proizvedeni po vrhunskim recepturama od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih duhana, originalno upakovani u različite pakovne jedinice distribuiraju se isključivo putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kiosaka/trafika, tržnih centara, benzinskih pumpi, označeni zakonom propisanim akciznim markicama i proizvođačkom deklaracijom.

Svaki proizvod koji ne sadrži pomenute elemente nije proizveden u Fabrici duhana Sarajevo i predstavlja krivotvoreni proizvod.
Takođe skrećemo pažnju cijenjenim potrošačima da prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a na bilo koji drugi način izvan pomenutih kanala prodaje, nelegalna je i podliježe krivičnoj odgovornosti (član 45 Zakona o duhanu BiH i član 41 Zakona o akcizama BiH, Zakon o zaštiti intelektualne svojine).

VEZAN TEKST: Država ispušila, narod rak fasovao

Dodatno, upozoravamo da su duhani koji se prodaju na nelegalne načine, nekvalitetni, nekontrolisani, nisu propisno tehnološki obrađeni, uz to i tretirani štetnim hemikalijama, te predstavljaju veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju!

Na bazi analiza uzoraka “švercovanih duhana” koje smo prikupili na brojnim prodajnim mjestima u BiH, a koje su urađene u akreditiranim laboratorijama za kontrolu duhana u Njemačkoj, sa sigurnošću možemo tvrditi da isti sadrže ostatke teških metala, smrtonosno opasnih pesticida te hemijske supstance koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje konzumenata, a o čemu smo ranije detaljno informisati javnost.

Obzirom da prodaja falsificiranih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskog proizvođača kakav je FDS, postaje ozbiljan društveni problem sa karakteristikama organiziranog kriminala, ponovo apelujemo na sve odgovorne osobe, organe i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične protivzakonite prodaje.

U prvom redu očekujemo hitnu intervenciju policijskih organa, Tržišnih i ostalih nadležnih inspekcija, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje, entitetskih Ministarstava zdravlja itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje budžeta BiH, kaže se u saopćenju.