Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za četiri mjeseca u Siriji poginulo 109 ruskih vojnika (MAPA)

sirija

U ratom pogođenoj Siriji Rusija je od 30. septembra 2015. godine, kada je započela zračne napade kako bi dala podršku sirijskom režimu predsjednika Bashara al-Assada, izgubila 109 vojnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Rusija od 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji, odlučno i otvoreno podržava Assadov režim, te u akcijama u toj zemlji koristi zračne snage i kopnene specijalne jedinice.

Prema podacima do kojih su došli novinari AA od izvora bliskih sirijskom režimu, na stotine ruskog vojnog osoblja učestvuje u komandi kopnenih operacija koje izvode Assadove snage protiv jedinica sirijske opozicije. Osim toga, ruske specijalne jedinice zajedno sa režimskim snagama povremeno učestvuju u sukobima sa opozicijom.

Također, ruski vojnici u sastavu tehničkih timova za remont aviona i raketa nalaze se u mjestima Sulunfe, Salma i Rabia u Jurinu koje pripada Lazkiyi, kao i na području Damaska, Hame, Homsa i Haseke.

U provinciji Haseke u blizini turske granice na sjeveroistoku zemlje nalaze se ruske jedinice za podršku angažovanih na širenju Međunarodnog aerodroma Kamišli. Lokalni Koordinacioni odbor Sirije je 19. januara saopćio da je 100 ruskih vojnika poslato na pomenuto područje.

Prema navodima izvora bliskih sirijskom režimu za AA, od 30. septembra 2015. godine u sukobima i napadima u Siriji poginulo je ukupno 109 ruskih vojnika. Kako navodi isti izvor, jedan dio ruskih vojnika je izgubio život na frontu i u akcijama specijalnih jedinica, dok je jedan dio stradao u obaranju helikoptera tokom transporta vojnika.

20160129_2_14025470_4997191_Web

Uprkos ruskim napadima, sirijska opozicija je sačuvala mnoga područja tokom sukoba sa Assadovim režimom.

Prema podacima istraživačkog centra IHS Janes, sa sjedištem u Londonu, koji datiraju iz 11. januara, sirijski režim je uprkos ruskim zračnim napadima tokom prethodna četiri mjeseca uspio zauzeti samo 1,3 posto teritorija. Jedan od pomaka je učinjen na području Turkmendagı u Lazkiyi.

Uprkos određenim gubicima na jugu Halepa, još uvijek se više od polovice pokrajine nalazi pod kontrolom opozicijskih snaga. Također, napadi sirijskog režima na sjeveru Halepa nisu urodili plodom.

Jedinice opozicije su, isto tako, sačuvale teritorij koji su zauzele prošle godine u Idlibu. Režimske snage u Hami i Homsu nisu nimalo napredovale, a opozicijske snage su na području Istočne Gute u Damasku uspjele zadržati kontrolu uprkos žestokim napadima Assadove vojske. Od početka ruskih napada u Siriji, opozicijske snage su uspjele zauzeti određena strateški bitna područja.