Biznis

zbog isteka ugovora

FBiH bi od 1. oktobra mogla ostati bez prirodnog gasa

25/09/2019

Iz "Gas prometa" napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac (korisnik sistema) za potrebe potrošača prirodnog gasa u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu

Preduzeće “Gas promet” sa Pala, koje je vlasnik i operater transportnog sistema prirodnog gasa u Republici Srpskoj, upozorilo je da je zbog isteka postojećeg ugovora o snabdijevanju veoma izgledno da će potrošači u Federaciji BiH (FBiH) od 1. oktobra ostati bez prirodnog gasa.

Iz “Gas prometa” napominju da, iako postoje slobodni kapaciteti, nijedan potencijalni trgovac (korisnik sistema) za potrebe potrošača prirodnog gasa u FBiH nije tražio pristup transportnom sistemu, niti je zaključio ugovor o transportu.

“Prema informacijama kojima raspolažemo od operatera transportnog sistema u Srbiji kao našeg susjednog operatera, niko još nije zakupio transportni kapacitet ni u sistemu Srbije za potrebe FBiH”, istaknuto je u dopisu Srni koji je potpisao direktor “Gas prometa” Milomir Draganić.

Navedeno je da su o ovoj situaciji obaviještena i nadležna ministarstva, ali da još nema konkretne aktivnosti za rješavanje ovog pitanja, kako bi se izbjegle neprijatne posljedice nedostatka prirodnog gasa.

U dopisu je istaknuto da je “Gas promet” 13. juna, u skladu sa odredbama Trećeg energetskog paketa EU, objavio slobodne transportne kapacitete za period od 1. oktobra 2019. godine do 30. septembra 2020. godine.

“Gas promet” je do sada primio zahtjev od “Gas Res-a” za zakup kapaciteta za svoje potrošače u Zvorniku (“Alumina”, “Prvo gasno društvo” i “Zvornik stan”), o čemu su strane potpisale ugovor o transportu.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.