Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nepropisno deklarisan

Federalna sanitarna inspekcija zabranila uvoz napitka Prime Ice Pop Hydration

Prime enregetsko piće
Ilustracija
Prime enregetsko piće

Uvoz zdravstveno neispravnih namirnica i predmeta opšte upotrebe je zabranjen i naređen njihov povrat pošiljatelju, odnosno uništenje ukoliko nije moguć povrat pošiljatelju

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/Mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac – Sarajevo danas je, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prime Ice Pop Hydration porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

“Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (‘Službeni list SFRJ’, broj: 53/1991), te članovima 12., 13., 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet. Također, ispitani uzorak PRIME ICE POP HYDRATION 500 ml NE ODGOVARA članu 15. tačka 1. i članu 17., Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani (‘Službeni glasnik BiH’ , broj 68/13)”, navode iz inspekcije.

Shodno tome, a prema članu 26. stav 4. i 5. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz zdravstveno neispravnih namirnica i predmeta opšte upotrebe je zabranjen i naređen njihov povrat pošiljatelju, odnosno uništenje ukoliko nije moguć povrat pošiljatelju.